Televizní společnost CNN s odvoláním na zdroj, který viděl návrh závěrečného referátu nizozemských vyšetřovatelů, tvrdí, že vina za katastrofu malajsijského Boeingu na Ukrajině bude uvalena na domobrance a na leteckou společnost. Závěrečný referát Bezpečnostní rady Nizozemska o příčinách katastrofy bude uveřejněn v první polovině října 2015. Předtím byly koncepty závěrečného referátu předloženy státům, které se účastní mezinárodního vyšetřování, a mají teď 60 dnů, aby tento referát komentovaly. Návrh závěrečného referátu obsahuje několik set stránek, oznámil televizní kanál. Podle jednoho ze zdrojů CNN je v referátu uveden přesný typ rakety, která sestřelila MH17, a trajektorie jejího letu.


Jiný zdroj CNN oznámil, že v referátu se uvádí dešifrování událostí na palubě letadla po minutách. Tentýž zdroj prohlásil, že v referátu je uvedeno také místo, odkud byla raketa vystřelena, a také strana, která toto území kontrolovala, a vina se uvaluje na domobrance.

Oba zdroje televizní společnosti potvrdily, že v referátu se uvaluje část viny na leteckou společnost Malaysia Airlines, která na rozdíl od většiny světových leteckých společností pokračovala v letech v pásmu konfliktu. Podle referátu se společnost Malaysia Airlines neobeznámila s poznámkami pro letce (NoTAM) vydanými jinými zeměmi, a pokračovala v letech nad pásmem konfliktu, oznámil televizní kanál. Poznámky pro letce se jim obyčejně dávají před letem a obsahují mj. varování před potenciálním nebezpečím letů v pásmech konfliktů.

Podle standardní procedury mezinárodního leteckého zákonodárství se teď mají zúčastněné země zkontrolovat, jestli neobsahuje návrh závěrečného referátu nějaké nepřesnosti nebo nesoulady. Národní výbor pro dopravní bezpečnost USA (NTSB), který se vyšetřování účastní, sestavuje nyní seznam svých komentářů k referátu.

„Nekomentujeme důvěrný návrh závěrečného referátu", prohlásila CNN Bezpečnostní rada Nizozemska.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com