Slyšeli jste v posledních letech o úžasné himalájské soli a zajímá vás, jestli je vážně lepší než mořská sůl nebo kuchyňská sůl? Jak prospívá vašemu tělu oproti ostatním solím? Obsahuje některé skvělé benefity, což z ní dělá skvělou alternativu ke kuchyňské soli a vzrušující novou věc, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. …

Historie

Za prvé, co dělá himalájskou sůl tak skvělou? Zhruba před 200 miliony lety zpět zde byly krystalizované vrstvy mořské soli, které byly pokryté lávou. Protože tato sůl byla po milénia pokrytá sněhem a ledem, tak byla chráněna před dnešním znečistěním a zachována v nedotčeném prostředí.

Pohoří Himalájí prochází skrze Asii a prochází skrze Čínu, Nepál, Myanamar, Pákistán, Bhútán, Afghánistán a Indii. Mnoho lidí věří, že tato růzová sůl, je ta nejčistší co lze na planetě nalézt.

Minerály a energie

Himalájská sůl obsahuje 84 stopových minerálů a prvků, které je možné nalézt v lidském těle, což je samo o sobě impozantní! Některé z těchto minerálů obsahuje: chlorid sodný, síran, vápník, hořčík a draslík. Když konzumujete tuto sůl, tak ve skutečnosti do sebe dostáváte v jedné porci méně sodíku než v běžné stolní soli, protože tato sůl je méně rafinovaná a její kousky jsou větší. Proto má himalájská sůl méně sodíku v jedné porci, protože krystaly nebo vločky zabírají méně místa, než vysoce zpracovaná kuchyňská sůl. 

Další skvělá věc o této soli je její unikátní buňková struktura, protože dokáže uchovat vibrační energii. Minerály v této soli existují v koloidní formě, což znamená, že jsou pro naše buňky dostatečně malé na to, abychom je dobře přijali.

Jaké přesně přináší benefity?

Některé z benefitů, které můžete očekávat konzumací této soli jsou:

  • Přínos pro vaskulární systém
  • Podporuje zdravé plíce a dýchací funkce
  • Udžuje stablní pH uvnitř buněk
  • Redukuje příznaky stárnutí
  • Podporuje zdravý spánek
  • Zvyšuje libido
  • Slouží jako prevence svalových křečí
  • Zvyšuje hydrataci
  • Posiluje kosti
  • Snižuje krevní tlak
  • Zlepšuje cirkulaci
  • Detoxikuje tělo od těžkých kovů

Porovnání himalájské soli s jinými solemi

Mořská sůl

I když je to stále lepší volba než kuchyňská sůl, tak se mořská sůl stále více zpracovává a povězme si pravdu, naše oceány se stávají každým rokem čím dál více znečistěné. Vzhledem kvůli nedotčeným podmínkám ve kterých je himalájská sůl udržována, se jedná o nejčistší sůl, která je k dostání, jak ji bylo řečeno.

Kuchyňská sůl

Běžná, komerční kuchyňská sůl je zcela zbavena většiny svých minerálních látek, s výjimkou chloridu a sodíku. Potom se zbělí, pročistí chemikáliemi a poté ohřáta za extrémně vysokých teplot. Jód, který se běžně přidává do kuchyňské soli je téměř vždy syntetický, který naše tělo velmi těžko absorbuje. Poté se smísí s proti-spékavými látkami, což zabraňuje soli rozpuštění se ve vodě a shlukuje se do jako zásobárna soli. Tyto látky pak zabrání sůl absorbovat do našich těl, což vede k nahromadění uvnitř orgánů. To může způsobit vážně zdravotní problémy. Studie ukázaly, že na každý gram soli, který zkonzumujete a tělo ho nemůže zpracovat, tak použije 20x více buněčné vody pro neutralizaci takového množství chloridu sodného, který je přítomen v této chemicky ošetřené soli. 

Toto je nejspíš důvod, proč má sůl za ty léta takovou špatnou pověst. Není to nezbytně sůl, co je pro nás nezdravé, ale spíše rafinovaná kuchyňská sůl, která je pro naše zdraví horší. Mimo to, mnoho z nás konzumuje mnoho zpracovaného jídla. Tato jídla obsahují obří množství soli a ne toho dobrého typu. Není to o snížení příjmu soli, ale o konzumaci více přírodních, doma vyrobených, celistvých potravin. Touto cestou můžeme během vaření přidat sůl nebo jí použít na jídlo, bez toho, aniž bychom se strachovali o zvýšení krevního tlaku nebo podobně.

Použití himalájské soli

Vaření a léčba – vždycky použijte předemletou sůl nebo jí namelte, stejně jako jakoukoliv jinou sůl.

Solné desky – Desky dodají lepší chuť a navýší obsah minerálů. Chlazené: použijte ovoce, sushi, zeleninu nebo sýr jako dekoraci. Zmražené: ledové a chutné dezerty a sorbety. Zahřáté: desky mohou být použity k ohřátí zeleniny, hub, rybích filet a na tenko nakrájené hovězí plátky a dokonce můžete i uvařit vajíčka. Tyto desky mohou skvěle zahřívat. 

Co je ještě lepší, Himalájská sůl je přírodně anit-mikrobiální produkt a k vyčistění desky stačí jen lehce jí vyklepat nebo setřít.

Koupel – Užijte si detoxikační koupel z Himalájské soli. Její živiny stimulují její cirkulaci a uklidní bolesti svalů. Himalájská sůl obsahuje více než 80 vyživujících a pro kůži přátelské minerály, takže tato koupel vám zajistí hojící a skvělý terapeutický zážitek pro tělo i duši.

Zdroj: ce.com