Ironií je, že nedávno jsem psal článek o tom, jak bychom měli dbát méně pozornosti fyzickému vzhledu a neotročit tomu, jak vypadáme. Pak jsem narazil na zajímavé video, ve kterém věda vysvětluje atraktivitu určitých ženských charakteristik. Zamyslel jsem se a řekl si, že možná tady není naděje; možná jsme opravdu naprogramováni mít rádi určité věci. O to jsem byl radši, když jsem zjistil, že to tak úplně není. Jedním z důvodů, proč o tomto videu píši, je ten, že ho uvidí hodně lidí, ale bez toho aniž by slyšeli jednu důležitou perspektivu:

Jednou z nejlepších věcí, které z videa vyšly najevo, je makeup a kosmetika. Posedlost naší kultury kosmetikou je neuvěřitelná. Jde o průmysl vytvořený za jediným účelem, a to vydělat peníze, a i tak patří mezi ty největší. Proč? Je to proto, že jsme naprogramováni chtít být atraktivní? Anebo protože jsme se této myšlence zaprodali?

Naprogramovaný průmysl?

Toto video odhaluje, že muži ve skutečnosti preferují ženy, které nosí méně makeupu. Jde o zajímavý výsledek, protože kosmetický průmysl nám diktuje, co je atraktivní, zatímco si druhé pohlaví myslí přesný opak. Takže když si ženy kupují drahý makeup a aplikují si chemické látky na tvář, nejen že se stávají méně zdravými, ale také méně atraktivními pro muže. Přijde mi to jako neuvěřitelné uvědomění, jak marketing manipuluje s naší psychikou.

Vždycky jsem si stál za tím být sám sebou. Vyrůstal jsem s tím, že atraktivní lidé jsou ti, kteří jsou sami sebou, opravdoví a přátelští. Co se žen týče, vždy jsem preferoval žádný makeup, protože to vám dovolí vidět jejich skutečnou tvář a to, jak se samy cítí ve své vlastní kůži.

Co je důležité si uvědomit

Poslední věcí, kterou je nutné si uvědomit, je fakt, že to, co vyjde z jedné studie, může změnit nějaký další výzkum. Anebo že se jako lusknutím prstu nemusíme přizpůsobit určitým atributům, abychom vypadali dobře. V závěru totiž lidé shledají atraktivní vaši schopnost být hodný, upřímný a milující. Pokud bychom se soustředili všichni na tyto věci místo našeho vzhledu, náš svět by vypadal úplně jinak.