Jak říká vynašeč z NSA, když loni admin Edward Snowden proved svůj dramatický útěk do Ruska, tak tajný americký vládní tryskáč – před tím nasazovaný u CIA k „zásahovým“ letům, při nichž podezřelí z terorismu mizeli do neviditelných „černých“ žalářů – zaletěl do Evropy ve snaze nadchnout ho k návratu do Ameriky, odhaluje Registr. Ráno 24. června 2013, když Snowden dorazil z Hong Kongu do Moskvy se záměrem odletět na Kubu, tak vzlétl neoznačený tryskáč Gulfstream V v byznys provedení s číslem na ocase N977GA z tichého komerčního letiště 30 mil od Washingtonu DC. Regionální letiště Manassas svým klientům diskrétně nabízí „osobní ubytování a vymoženosti, které na komerčních letištích nenajdete.“


Brzy ráno byl N977GA zjištěn, jak směřuje na východ Skotska v nezvykle velké výšce 45 000 stop. Nepostupoval podle letového plánu a letěl nad hladinou, v níž je povinné hlášení řízení letového provozu.

Pane Snowdene, váš letecký výlet na vás čeká.

„Letoun se na našem systému objevil 25. června v 5:20 h,“ tvrdí náš zdroj, člen internetové sítě leteckého provozu vedené nadšenci v UK. „Znali jsme reputaci tohoto letounu a to, co dělal v minulosti.“

N977GA nehlásil svůj postup řízení letového provozu a normálně by tudíž bylo nutné použít masivních komerčních nebo radarových instalací, aby šlo vysledovat jeho dráhu. Ale i když piloti vypnuli automatické dodávky lokačních dat, tak běžní nadšenci nevybavení ničím více než vhodnými radio-přijímači napojenými na Internet mohli měřit rozdíly v časech, kdy na zem přicházely signály radarových transpondérů letounu. Při použití techniky vícestranného zaměření je tato informace postačující k výpočtu polohy transpondéru, a tak ke sledování letounu. (Dodávky dat ACMS/ACARS, která automaticky hlásí polohu letounu, jsou systémem odděleným od transpondéru, který odpovídá na radarové pulsy letového provozu. I ty lze zachycovat přijímači dole na zemi, pokud se aktivují.)

Takové on-line sledovací sítě jsou v UK aktivní a využívají ty či ony zdroje informací: patří k nim www.flightradar24.com, www.planefinder.net, Planeplotter (www.coaa.co.uk/planeplotter.htm) a www.radarvirtuel.com. V UK sídlící Planeplotter je jedním z těch nejpropracovanějších globálních „virtuálně radarových“ systémů. Ten se chlubí 2 000 členy s přijímači napojenými na Internet.

Sledování on-line informací odhaluje, že tento Gulfstream neletěl až do Moskvy, nýbrž přistál a čekal na letišti v Kodani.

 

Snowden mohl mít tu čest sedět na tom samém sedadle jako Abu Hamza

Současně s tím se Washington dožadoval, aby Moskva vydala prchajícího Snowdena do vazby v USA.

„Očekáváme, že ruská vláda využije všech možností, co jsou k dispozici, aby vypověděla pana Snowdena zpět do USA, aby byl postaven před spravedlnost za zločiny, z nichž je obviněn,“ řekla reportérům mluvčí Národně bezpečnostní rady. USA rovněž naléhaly na země „Západní hemisféry“, aby mu nedovolily vstup.

Ten černý letoun je ve skutečnosti bílý.

Avšak odpovědí Kremlu bylo velké „nět“. Ruská Interfax News citovala vládní zdroje prohlašující:

„Snowden se na ruském území nedopustil žádného zločinu… Ruské agentury prosazování zákona přes Interpol nedostaly žádné instrukce, aby jej zadržely. Nemáme k tomu tedy žádné opodstatnění.“

N977GA má pestrou historii. Původně jej objednalo US Air Force k použití na generálské letové popíjení ginu. Pak ale krátce po 11.9 přišlo o svou vojenskou uniformu a dostalo civilní registraci N597GA. S tímto označením jej zaměstnala CIA pro „zásahy“ – čili únosy. V roce 2011 tento „černý“ letoun zase měnil role, přes přeložení ke kontraktorovi CIA až po používání u ministerstva spravedlnosti.

S novým označením na ocase N977GA se tento letoun stal součástí Justičního systému dopravy vězňů a cizinců (JPATS) provozovaného US Marshals. Na své asi nejlépe známé misi tento letoun 5. října 2012 letěl s týmem marshalů do UK, aby sebral radikálního duchovního Abu Hamzu poté, co se USA podařilo na něj dostat příkaz k vydání.

Pouze zatvrzelost Vladimira Putina zachránila Snowdena před podobným přepravním obalem v kompletu s volnou jednosměrnou letenkou domů a výbavou novým stylovým oranžovým oblečkem. I Abu Hamzu naposledy viděli, jak mává na pozdrav ze zadního okénka N977GA.

Podle kolegů pana Snowdena, i když Rusové věděli, že americký tým je na cestě, aby si ho vzal domů, tak jej nevarovali. Během této epizody se ten „černý“ (ve skutečnosti bílý) Gulfstream a jeho sestava marshalů nedostal dále než do Kodaně, jelikož americká vyjednávání s Kremlem se nezdařila. Ale Snowden zůstal v Rusku až do dneška – a potenciálně až do konce života.

Americké ministerstvo spravedlnosti neodpovědělo na naši žádost o informace týkající se N977GA a účelu, kvůli němuž loni 24. června letěl do Evropy.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca