Mezi jinými existuje jedna vážná překážka, aby mohl Západ na Vladimira Putina a ruskou ekonomiku uvalit „náklady“ k potrestání, a tou je Čína. Xi Jinping až dosud Čínu popisoval jako „spícího lva“, ale dnes se „ten lev probudil“, avšak při prvním výletu čínského presidenta do Evropy, jak hlásí WSJ, doufají západní vůdci, že ho nalákají k podpoře u ukrajinské krize. Soukromě však evropští diplomaté uznávají, že čínské vztahy s Ruskem zůstávají solidní, a že nejzřetelnější je to z nedávné investice státem podporovaným Fondem přímých investic $10 miliardami do Ruska (u tohoto fondu se zrovna ukázalo, že ho vede bývalý bankéř od Goldmana Sachse. A vypadá to, že zase jednou „promluvily peníze“ a Čína bude nejspíš nadále hrát na svém písečku mezi oběma stranami.


Vůdci USA a Evropy, jak uvádí Wall Street Journal, zkusí Xiho přetáhnout na druhou stranu červené linie…

[quote align="center" color="#999999"]

Evropští vůdci se chopí inaugurační cesty čínského presidenta Xi Jinpinga do Evropy, aby ho zverbovali k podpoře kvůli krizi na Ukrajině, čínský vůdce ale dosud neprojevil žádnou známku toho, že by tato diplomacie zaražení klínu mezi Čínu a jejího strategického partnera Rusko měla uspět.

Ve čtvrtek při projevu na ceremoniálu k 50. výročí čínských diplomatických vztahů s Francií pan Xi přednesl své názory na zahraniční politiku velkolepým prohlášením citujícím varování Napoleona Bonaparta, že Čína je „spícím lvem“, který, až se probudí, otřese světem.

„Dnes už se ten lev probudil a je mírumilovný, milý a civilizovaný,“ řek pan Xi.

Avšak ukrajinská krize visela nad bedlivě sledovanou návštěvou pana Xi hodně výrazně.

Evropští tvůrci politik usilovali prodat jako diplomatické vítězství čínské rozhodnutí neúčastnit se hlasování Rady bezpečnosti Spojených národů k odsouzení referenda, které otevřelo cestu k odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku. [/quote]

To je ale jen překrucování, jelikož i oni vědí, že je nepravděpodobné, že by je Čína podpořila ‚proti‘ Rusku…

[quote align="center" color="#999999"]

Evropští diplomaté soukromě uznávají, že čínské vztahy s Ruskem zůstávají solidní. Čína se často připojila k Rusku při vetování rezolucí Rady bezpečnosti o záležitostech, jako je občanská válka v Sýrii. Navíc pekingská absence při hlasování o Krymu byla méně odklonem od Moskvy a více byla konzistentní s dlouhodobým pekingským odmítáním vměšování cizích zemí do jejích vlastních domácích záležitostí, řekl vedoucí francouzský diplomat.

Pan Xi kráčí po tenkém provaze, když vyvažuje čínské partnerství s Ruskem proti rostoucím ekonomickým vazbám se Západem.

„Čína to bude zkoušet u Ukrajiny kormidlovat středním kurzem,“ řekl Gudrun Wacker, specialista na Asii v německém Institutu pro mezinárodní a bezpečnostní záležitosti v Berlíně. „Tato konverzace bude o tom, co se musí stát, aby se zajistilo, že Rusko se nestane překážkou v těchto dalších vyjednáváních.“

Ač tento třídenní výlet do Německa nejspíš nevytvoří žádný diplomatický průlom, mohl by posílit ekonomické vazby. [/quote]

Ale, jak hlásí FT, je to vždy o „následování peněz“ a Čína vůbec žádné peníze z ruských investic nestahuje…

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský $10 miliardový státem podporovaný fond načepoval čínské a středovýchodní peníze od bohatých států ve snaze předvést, že může přilákat zahraniční kapitál do země, i když se k nim USA a evropští investoři obrátí zády po anexi Krymu.

Ruský Fond přímých investic (RDIF), který zřídil president Vladimir Putin před třemi lety, a k němuž patří generální výkonný ředitel Blackstone Stephen Schwarzman, spoluzakladatel Apollo Leon Black a šéf Apaxu Martin Halusa je v jeho mezinárodním poradním výboru, vedl nákup $200 milionového podílu v Sodružestvo, v obrovitém zpracovateli a obchodníkovi olejnin, spolu s fondy státních dluhopisů včetně China Investment Corp.

„To, co teď vidíme, je zjevně zpomalováním tempa investic USA a evropských investorů. Očekávám tedy, že uděláme více obchodů s nastupujícími čínskými středovýchodními investory,“ řekl pan Dmitrijev. „Dost však doufáme i v postup de-eskalace.“ [/quote]

Ale není to jen Čína…

[quote align="center" color="#999999"]

V červenci pan Dmitrijev, bývalý bankéř od Goldman Sachs, oznámil jmenování Ahmad Mohamed Al-Sayeda, generálního výkonného ředitele katarského Investičního úřadu, do mezinárodního poradního výboru RDIF, což je předzvěstí možné spolupráce s Katarem.[/quote]

Takže Stepen Schwarzmann, Leon Black, Martin Halusa, katarský Investiční úřad a Dominique Strauss Kahn, kteří jsou v poradním výboru RDIF a ten vede tento muž:

[quote align="center" color="#999999"]

Kiril A. Dmitrijev, generální výkonný ředitel, Ruského fondu přímých investic

Kiril Dmitrijev je generálním výkonným ředitelem Ruského fondu přímých investic. Než jej ruská vláda požádala, aby vedl tento fond, byl pan Dmitrijev presidentem Icon Private Equity, vedoucím podílovým fondem v CIS spravující více než $1 miliardu. Než založil Icon, byl spolu-řídícím partnerem Delta Private Equity Partners, vůdčího podílového fondu v Rusku s více než $500 spravovanými miliony. Než se pan Dmitrijev v roce 2002 přidal k Delta Private Equity, býval náměstkem u IBS, vrcholného ruského poskytovatele služeb v IT.

Rovněž pracoval jako investiční bankéř u Goldman Sachs v New Yorku a jako konzultant u McKinsey & Company v Los Angeles, v Moskvě a v Praze. Pan Dmitrijev je držitelem Mladého globálního vůdce od Světového ekonomického fóra v Davosu a bývalým předsedou ruské Asociace rizikového kapitálu a soukromých podílových fondů. Je bakalářem ekonomie s poctou a vyznamenáním od Stanford University a magistrem s vysokým vyznamenáním (Baker Scholar) od ekonomické fakulty z Harvardu. [/quote]

Ale zase jednou se nám tu ovíjí chapadlo od Goldmana…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com