Ale stačilo nakouknout dovnitř a každý by v něm chtěl zůstat. Tento neuvěřitelný malý domov je „hobití dům“, chalupa laděná dle předlohy hobitích usedlostí z J. R. R. Tolkiena. Pro jeho skalního fanouška jej navrhl architekt Peter Archer. Nachází se v Chester County v Pensylvánii, na místě plném malebných stodol, polí a luk. Přesto stojí překvapivě blízko Filadelfii. Hobití dům byl postaven z jedinému důvodu.


Měl se stát osobním muzeem, místem, kde si věrný fanoušek plánoval skladovat všechny své pamětihodnosti spojené s Tolkienem. Totiž sbírku knih, figurek a dalších sběratelských předmětů, nashromážděných za 30 let.

Vnější pohledy na hobity inspirovaný domeček v Chester County, Pensylvánii:

 

 

 

Archer, který měl před navržením domu k dispozici jen pramálo znalostí o Tolkienově díle, vysvětluje:

[quote align="center" color="#999999"]

Před zahájením projektu jsem četl knihu Hobit a zhlédl všechny Pány prstenů, ale hlavně jsem si prohlédl šíři Tolkienových poznatků, včetně úžasných nákresů, jimiž obohatil svá díla. Pamatuji si na počáteční prohlášení. Oznámili jsme, že pro nás bude radostí navrhnout takovou budovu, ale nechceme postupovat podle interpretace Hollywoodu. Chtěli jsme vytvořit něco nadčasového. Bylo to postaveno v roce 2004, ale když se na to podíváte, můžete si klidně myslet, že dům stojí od roku 1904 nebo 1604.[/quote]

Teď nechci nic jiného, než se rozvalit v tom malém hobitím domečku a pokuřovat dýmku u krbu… a to do doby, než zaklepou otravní trpaslíci a budou žádat dobrodružství.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: nydailynews.com