“Chystá se zahájení kohoutích zápasů mezi dvěma mohutnými velmocemi.”  Japonské mediální kanály mají horečné sny o scénářích války s Čínou už příští rok, což je reakcí na to, že Peking uvalil zónu protivzdušné obrany nad spornými ostrovy Senkaku. Jak uvádí Japan Times: „Pět z devíti týdeníků, co přichází do prodeje v pondělí a v úterý obsahovaly scénáře předkládající možnost vypuknutí války.“


Nedělní Mainichi vyšel s článkem nadepsaným, Čínsko-japonská válka propukne v lednu, který spekuloval, že zhoršování čínské ekonomiky a skutečný státní bankrot by mohl Peking vyprovokovat k zrežírování incidentu „účelově náhodného“, který by mohl nabýt formy, kdy bude civilní linka donucena k přistání a pasažéři budou zadrženi jako rukojmí.

Další scénář se točí kolem útoku Číny na ropné supertankery směřující do Japonska. „Kdyby na ně Čína zaútočila, tak už skoro nelze uvažovat o ničem horším,“ napsal autor Osamu Eya.

Týdeník Shukan Gendai vydávaný největším japonským vydavatelstvím dokonce spekuloval, že čínský presidetn Xi Jingping by mohl nařídit sestřelit japonské civilní linkové letadlo, což by vyvolalo reakci Spojených států, která by mohla vést k boji tryskových bitevníků.

„Na rozdíl od Japonska by US vojska okamžitě reagovala radarovým zaměřením nebo hrozbou sestřelení čínských letounů,“ hodnotí to vojenský analytik Mitsuhiro Sera. „Ti by přirozeně považovali nahoře letící letouny za nepřátelské. Sestřelili by to, i kdyby tím riskovali diskreditaci Obamovy administrativy.“

Podle Saburo Takaie, píšícího pro Flash, má Čína v úmyslu si vzít ostrovy Senkaku i silou, bude-li to nezbytné, zatím se ale bojí konfrontace se Spojenými státy, tuto jejich obavu podtrhuje neschopnost Pekingu reagovat na americké provokativní narušování bombardéry B-52 v „zóně vzdušné obrany“ z minulého měsíce.

„Kohoutí zápasy mezi dvěma ohromnými velmocemi se chystají začít,“ dospívá k závěru Japan Times.

Jak jsme také už upozorňovali, pekingské jásání nad jejich vojenskými pokroky se v posledních týdnech stalo zřetelně válkychtivější, když se kanály státních médií chvástají, jak Čína plánuje přeměnit měsíc na „Hvězdu smrti,“ z níž by se daly střílet rakety na jakýkoliv cíl na Zemi.

Oficiální zpravodajská webová stránka Lidové osvobozenecké armády se také nedávno předváděla se schopnostmi nově zformovaných čínských bojových úkolových sil letadlové lodi a chlubila se, že jsou už skoro rivalem US Navy.

V říjnu rovněž čínská státem řízená média vydala mapu ukazující umístění hlavních US měst a toho, jak by tato byla zasypána jadernými údery odpálenými ze strategických ponorkových sil PLA.

Ač rozpoutání války mezi Čínou a Japonskem zůstává nepravděpodobné, tak uznávaní pozorovatelé jako Ambrose Evans-Pritchard varovali, že eskalace této krize představuje „pro svět zlomový okamžik“ a znamená to, že „Asie je na pokraji plnocenných závodů ve zbrojení.“

Plnocenné závody ve zbrojení mezi dvěma hlavními supervelmocemi, které jsou na pokraji konfliktu kvůli zarputile vedenému teritoriálnímu sporu. To je cosi ještě závažnějšího než zavraždění relativně nevýrazného rakouského arcivévody … a my víme, k čemu to vedlo.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com