Před dávnými časy (v dubnu) pár týdnů po vycouváním ze svého původního katastrofického rozhodnutí osekat všechny vklady (včetně těch pojištěných) zasadila Trojka velkým kyperským střadatelům (správnou evropštinou čti zlým ruským oligarchům) úder šablonou k „výkupům z dluhů“, která brzy přijde ke všem nesolventním evropským národům, k níž patří nejen nucené přidělení podílu na zkrachovaných kyperských bankách, ale co je ještě důležitější, zástřih ve výši 37,5% vkladů nad €100 000. Od té doby došlo na Kypru k pár věcem, z nichž žádná není dobrá, např. k rekordnímu zhroucení výše bankovních vkladů, a to i přes kapitálovou kontrolu, a k rekordnímu krachu místního trhu s nemovitostmi.


Souběh obou těchto událostí znamenal, že se jednak scvrkly bankovní závazky (vklady), a že hodnota záruk aktivy (hypotéky na domy) zkolabovala ještě rychleji. Což, jak už jsme varovali v březnu, by s sebou mohlo přinést ještě agresivnější zástřih vkladů, a nakonec: další výkup Kypru z dluhů (což je cosi, co prezident nadhodil, bylo to však rychle popřeno na základě odmítnutí Merkelové před zářijovými volbami). Dnes jsme se dověděli, že ač je nevyhnutelný další výkup Kypru z dluhů pořád ještě na stole, tak byl „zástřih“ vkladů navýšen na vnucený Brazilský vosk, jelikož to původně navržené jemné 37,5% krácení bylo revidováno na 47,5%.

InCyprus hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministři financí a Trojka se zjevně blíží dohodě o zástřihu nepojištěných vkladů nad 100 000 euro v Bank of Cyprus na 47,5%. Po vyjednávacím maratónu ministrů financí pokračovaly další rozhovory v Centrální bance až do pozdní noci, když se ministr financí Haris Georgiades soustředil na vznesené technické otázky.

„Jsou už velice blízko dohodě, byly ale vzneseny určité technické otázky a s těmi se potýkají,“ řekl The Cyprus Daily zdroj blízký vyjednávání.

Podle programu odsouhlaseného v březnu mezi Kyprem a jeho mezinárodními věřiteli byli velcí vkladateli v BoC požádáni, aby zaplatili rekapitalizaci této banky.

Úřady původně převedly 37,5% vkladů přesahujících €100 000 na podíl a dalších 22,5% jako záchranný nárazník pro případ dalších potřeb.

Trojka, která je tu do konce měsíce, aby vyhodnotila program přizpůsobení dluhů Kypru, požadovala zástřih o 47,5% nepojištěných vkladů u BoC, zatímco ministerstvo financí tuto hranici nakreslilo na 45%, řekly zdroje.

„Konečná dohoda o zástřihu bude však kolem 47,5%, to se ale ještě uvidí, jelikož jednání budou pokračovat až hluboko do noci a oznámení bude vzneseno v pondělí,“ dodali. [/quote]

Čili máme zlé zprávy pro Kypr, nebo spíše pro ty zlé oligarchy (a další nevinné a naivní lidi, kteří těm lžím uvěřili), kterým se dosud nepovedlo dostatečně uplatit místní bankéře a vytáhnout si zbytky svých peněz: ten „závěrečný“ zástřih bude ještě daleko vyšší než 47,5%. A s 10% tempem nárůstu každé 3 měsíce očekáváme, že někdy před koncem roku bude odhalen konečný zástřih přes 60%.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com