„Toto cvičení je v duchu Studené války.“ Rusko tepe nadcházející vojenské cvičení NATO, co se má konat v bývalé sovětské baltické republice, a točí se kolem „cizí invaze“ do Polska, které představuje největší výcvikové manévry této organizace od Studené války. Toto cvičení pod názvem Neochvějný Jazz 2013 otestuje velitelské a řídící složky reakce sil NATO na simulovanou invazi „cizí mocnosti“ do Polska. Tyto manévry mají proběhnout v listopadu a konat se i v Estonsku, Litvě a Lotyšsku. Plánování cvičení začalo před více než rokem.


Ruský náměstek ministra obrany Anatolij Antonov si ztěžoval, že cvičení NATO vyvolává napětí ze studené války.

„Nemohu skrývat fakt, že ruské ministerstvo obrany rozladil vyhlášený cíl tohoto cvičení, jež předjímá uplatnění Článku 5 Washingtonské dohody se spuštěním reakce na agresi proti Polsku. Toto cvičení je v duchu Studené války,“ řekl Antonov RIA Novosti.

Toto cvičení představuje největší výcvikové manévry NATO od Studené války a podle Heritage Foundation je reakcí na „strach ze skutečné hrozby vnější agrese“ v tomto regionu Evropy.

Rusko, ač vyjadřuje hněv nad válečnými hrami NATO, které ostentativně simulují ruský útok na Polsko, tak samo v posledních týdnech provedlo cvičení, která rovněž představují jejich největší takovéto manévry od Studené války.

Jak jsme v úterý hlásili, Rusko nařídilo svým silám raketové obrany v Uralském regionu, aby provedly „náhlé cvičení“ včetně nového doplnění raketových jednotek, aby dosáhly připravenost k „vysoké pohotovosti“ v krátkém časovém termínu.

To následovalo po největším vojenském cvičení od sovětské éry z minulého měsíce s nasazením 130 bojových letadel, 70 lodí, 5 000 tanků, 160 000 vojáků a 320 tun vybavení. Tohle cvičení proběhlo u hranic s Čínou a „bylo zaměřeno na simulaci reakce na hypotetický útok japonských a amerických sil,“ tvrdí penzionovaný důstojník ruského vojenského generálního štábu Konstantin Sivkov.

Dnes bylo ohlášeno, že Japonsko, které nedávno mělo střet s ruskými strategickými bombardéry nacvičujícími „bombardovací nálety proti USA a japonským vojenským základnám“ v Západním Pacifiku, je nachystáno zrušit svou pacifistickou ústavu a uvažuje o „získání schopnosti zasazovat preventivní vojenské údery.“

Ruská nespokojenost s válečnými hrami NATO tak blízko k jejich hranicím přichází po rozhodnutí tohoto bývalého sovětského státu rozvinout v jižním Rusku nový protiraketový radar konstruovaný proti raketám vystřelovaným z Evropy, což je součást strategických kroků, které podle amerických vojenských činitelů představují „pro Spojené státy a jejich spojence z NATO strategickou hrozbu.“

Rusko rovněž pracuje na nové generaci jaderných mezikontinentálních balistických střel zvaných Jars-M, o nichž „ruští činitelé říkají, že budou schopny proniknout americkou raketovou obranou.“

Rusko loni hrozilo, že provede proti NATO cílům v Polsku a v Rumunsku vojenské údery, pokud budou ve východní Evropě nasazeny obranné radary. NATO a USAtvrdí, že tyto protiraketové systémy jsou proti Íránu, ale mnozí geopolitičtí analytici soudí, že je to primárně zaměřeno na Rusko.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com