Existuje spojitost mezi událostmi v Sýrii (možná i s americkým napětím se Severní Koreou) a ruskou neplánovanou válečnou hrou v Černém moři, která náhle začala 28. března 2013? Během své cesty z Durbanu v Jižní Africe, kde BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika – oznámily, že vytváří novou rozvojovou banku, aby konkurovaly MMF a Světové bance, ruský Vladimír Putin dal pokyn k neplánovaným válečným hrám v Černém moři. Samo o sobě toho to cvičení mnoho neznamenalo, ale v globálním kontextu to znamená hodně.


Podle Kremlu se do těchto her na válku zapojilo asi 7 000 ruských vojáků; ruských speciálních sil, ruské námořní pěchoty a leteckých výsadkových sil rychlého nasazení. Všechny různé ruské válečné složky se zapojily a využily toho ke cvičení, v němž se testovala jejich inter-operabiblita. Zúčastnilo se více než 30 válečných lodí kotvících v ukrajinském Sevastopolu na Krymském poloostrově a v ruském přístavu Novorossijsk v Krasnodarském kraji. Cílem válečných her bylo předvést, že Rusko je schopno při jakékoliv příležitosti okamžitě na povel mobilizovat.

Loď ruské černomořské flotily během rozsáhlého vojenského cvičení, které ruský prezident Vladimir Putin nařídil během svého letu z Jihoafrické republiky do Moskvy. (Momentka z videa TV kanálu Zvezda). (RIA Novosti)

Tyto válečné hry Severoatlantickou obrannou alianci (NATO) překvapily. Ti si dokonce ztěžovali, že ruské černomořské cvičení začalo bez předchozího upozornění. Ve skutečnosti NATO Rusko požádalo, aby bylo ohledně svých kroků otevřenější a poskytlo o svých vojenských manévrech v budoucnu Ústředí NATO v Bruselu upozornění. Alexander Vershbow, americký náměstek generálního tajemníka NATO od Rusko dokonce požadoval „maximální transparentnost“. Člověk by se mohl ptát proč to chrastění kostmi?

Český článek o těchto rozsáhlých vojenských manévrech, které Putin náhle nařídil:

 

Ruská reakce na válečné plány proti Syřanům?

Je to snad jen shoda náhod, že Rusko předvádí svaly poté, co NATO 20. března odhalilo, že rozpracovává plány pro případnou intervenci do Sýrie v libyjském stylu? O dva dny později Izrael s Tureckem ukončily svou diplomatickou rozepři zvláštně načasovanou dohodou, kterou údajně během dvaceti minut zaranžoval americký prezident Barack Obama, když byl zrovna na návštěvě Izraele. Izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu oznámil, že s Obamovou pomocí bylo dosaženo dohody s tureckým ministerským předsedou Recepem Erdoganem o ukončení diplomatické šarvátky kvůli izraelskému útoku na Mavi Marmara v roce 2010.

O pár dnů později následovalo ceremoniální udělení syrského místa v arabské lize Syrské národní koalici (SNC) – falešné opoziční organizaci zkonstruované USA, UK, Francií, Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem. Během toho, co se jeví jako pokus o zopakování libyjského scénáře, byla SNC uznána za syrskou vládu. Na summitu Arabské ligy vůdce SNC okamžitě volal po vojenské intervenci NATO koordinovaně i s Katarem, který volal po změně režimu v Damašku a vojenské intervenci 26. března.

O tom, jak USA propustily svou starou jedinou legitimní vládu Sýrie a nahradily ji svou novou jedinou legitimní vládou Sýrie v luxusním hotelu v Doha:

O tom, jak si SNC právě zvolila nového jediného legitimního ministerského předsedu – 50-letého předního člena Muslimského bratrstva z Texasu v USA, který neviděl Sýrii od svého dětství:

Ahmed Moaz al-Khatib.(AFP Photo / Karim Sahib)

Během zinscenovaných kroků loutková SNC požádala USA, UK, Francii, Katar, Saúdskou Arábii, Turecko a NATO, aby vynutily bezletovou zónu s cílem vytvoření SNC kontrolovaného emirátu čili enklávy v severní Sýrii. Al-Khatib oznámil, že mluvil s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, aby použili střely NATO Patriot umístěné v Turecku k vytvoření bezletové zóny v severní Sýrii. To, o čem se mluvilo, je v podstatě balkanizace Sýrie. Vypadá to, že tomu všem vévodí Kerry. Victoria Nuland, mluvčí amerického ministra zahraničí, řekla, že USA uvažují o požadavku na uvalení bezletové zóny. Už před tím Kerry provedl překvapivou návštěvu v Bagdádu a pohrůžkami zkoušel federální iráckou vládu přimět, aby se zařadila do šiku plánovačů washingtonské změny režimu v Sýrii. Řekl, že chce, aby Iráčané kontrolovali iránská dopravní letadla směřující do Sýrie, nejsou-li tam zbraně, mluvilo se ale o daleko více věcech.

Všichni satrapové amerického impéria jsou v pohybu. Katar a Saúdská Arábie už vůbec neskrývají skutečnost, že vyzbrojují a financují v Sýrii povstalce. V únoru UK a Francie lobovaly, aby zbytek Evropské unie zrušil svá zbrojní embarga na Sýrii tak, aby mohly otevřeně vyzbrojovat proti-vládní bojovníky a militanty, kteří zkouší svrhnout syrskou vládu. Izrael a Turecko byly nuceny v zájmu imperiální války se Syřany urovnat vztahy.

 

Obama dal znovu dohromady Izrael s Tureckem proti Sýrii

Izraelsko-turecké usmíření dobře zapadá do šikovací šachovnice. Obamova návštěva v Izraeli byla o imperiální politice k udržení amerického impéria. Jelikož oba znepřátelení sousedé Sýrie, Tel Aviv a Ankara, budou hlouběji spolupracovat na imperiálních cílech svržení syrské vlády. A náhle zčista jasna si začaly vlády obou těchto zemí ve vzájemném souhlasu ztěžovat na to, jak je humanitární situace v Sýrii ohrožuje. Izrael ve skutečnosti nehostí žádné syrské uprchlíky (a utlačuje Syřany pod svou okupací na Golanech), zatímco Turecko ve skutečnosti zanedbává mnohé ze svých právních a finančních závazků k syrským uprchlíkům, které na svém území hostí a zkusilo to přelakovat jejich označováním za zahraniční „hosty“.

Dítě sledující ženu, co myje lavór v táboře syrských uprchlíků 5 km od Diyarbakir na cestě mezi Diyarbakir a Mardinem po chumelenici 9. ledna 2013. (AFP Photo / Stringer)

Podle Agence France-Press Izraelci dokonce otevřeli vojenskou polní nemocnici, aby pomohli povstalcům svrhnout syrskou vládu. Tohle vojenské zařízení je umístěno v oblasti zvané Opevnění 105 na syrských Izraelem okupovaných Golanských výšinách (které byly v Izraeli původně označeny za Syrskou vysočinu). To je v podstatě podpůrná základna pro proti-vládní síly, a co se týče izraelského zapojení v Sýrii, je to pouze vrcholek ledovce. Izraelské lednové útoky na Sýrii byly ovocem spolupráce mezi Izraelci a povstaleckými militanty.

Turecká vláda, cítíc na sobě tolika podezíravých pohledů, a možná i znervóznělá kremelským převáděním svalů, odmítla ústy ministra zahraničí Ahmeda Davutoglu tvrzení, že Tel Aviv a Ankara se stavějí do společného šiku proti Sýrii. Davutoglu si nemohl být vědom, co se o jejich usmíření říkalo v Izraeli. Ač Netanyahu přísahal, že se za zabití tureckých občanů na Mavi Marmara nikdy neomluví, byla omluva Tel Avivu Turecku veřejně izraelskou vládou ospravedlněna na základě toho, že jde o řešení Sýrie v koordinaci s Tureckem. Davutoglu ve skutečnosti lhal, aby mu to doma zbaštili, když dobře ví, že turecká veřejnost by byla pobouřena, kdyby věděla, že ministerský předseda Erdogan ve skutečnosti normalizoval vztahy s Izraelem, aby svrhl syrskou vládu.

 

Poselství ruských válečných her

Americké impérium se svými satrapy režíruje geopolitickou šachovnici ke své válce probíhající v Sýrii. Možná plánuje použití Izraele, aby sehrál reprízu Suezské krize. V roce 1956 poté, co Egypt znárodnil Suezský kanál, UK a Francie spolu s Izraelem zosnovaly plán na anexi Suezského kanálu pomocí izraelského útoku na Egypt, aby pak tvrdily, že vojensky intervenovaly jako zainteresované strany, které chtějí bezpečnost Suezského kanálu a jeho otevření pro mezinárodní námořní dopravu. Nový útok proti Sýrii pod izraelskou vlajkou je možný a mohlo by jej být použito jako záminky pro Turecko a NATO, aby „humanitárně intervenovaly“, což by mohlo vést k vytvoření severní humanitární nárazníkové zóny (nebo k širší válce).

Ze všech těchto událostí lze poskládat určitý vzor. Na počátku roku 2013 Rusko vedlo velké námořní cvičení ve Východním Středomoří na pozadí napětí mezi Moskvou a USA vedenou koalicí NATO a Radou pro spolupráci v Zálivu (GCC), která destabilizovala Sýrii. Poté, co USA a jejich anti-syrská koalice pohrozila vojenskou intervencí a vyslala do Turecka na jižní hranici se Sýrií rakety Patriot, byla k syrskému pobřeží vyslána ruská námořní flotila, aby vyslala důrazné poselství Washingtonu, aby je ani nenapadlo, aby si začali s další válkou. USA a jejich spojenci si následně zkoušeli zachránit tvář šířením fám, že Kreml se připravuje na evakuaci ruských občanů ze Sýrie, protože syrská vláda se už chystá zkolabovat a situace se stane kritickou.

Loď ruské Černomořské flotily během rozsáhlého vojenského cvičení, které ruský prezident Vladimir Putin nařídil během letu zpět z Jihoafrické republiky do Moskvy. (Momentka z videa TV kanálu Zvezda). (RIA Novosti)

Souběžně s ruskou válečnou hrou v Černém moři provádělo ruské Letectvo dálkové přelety po celém Rusku. K tomu patřily i lety ruských jaderných bombardérů. I na druhém konci Eurasie Čína rovněž prováděla své vlastní překvapivé námořní válečné hry v Jihočínském moři. Ač USA a jejich spojenci líčili čínské manévry jako hrozbu Vietnamu kvůli spornému území v Jihočínském moři, načasování nasazení námořnictva by se mohlo spojit buď se Sýrií (nebo se Severní Koreaou) a s koordinací s Ruskem, aby varovaly USA, aby se udržel mezinárodní mír.

V projevu úpadku Amerického impéria těsně před ruskou válečnou hrou v Černém moři všichni ti čím dál asertivnější vůdci BRICS USA varovali před jakýmikoliv dobrodružstvími v Sýrii a v dalších zemích. Ruské a čínské předvádění svalů jsou poselstvími, kterým říkají Washingtonu, že Peking a Moskva to myslí vážně a myslí to tak, jak říkají. Současně lze tyto události číst jako projevy toho, že světový systém se dostává pod nové managery.

Mahdi Darius Nazemroaya

Zdroj: globalresearch.ca