Zatímco mezinárodní média oslavují „první somálské svobodné a spravedlivé volby za posledních 50 let”, realita v Mogadišu odhaluje nefalšovaný podvod „volebního” procesu. Prvně tzv. „poslanci” – většina z nich přiletěla na „volby” ze svých zahraničních domovů (nově „zvolený” prezident pobýval v hotelu, kde se pár dní před svým jmenováním vyhnul pokusu o atentát), nebyli zvoleni nikým, byli spíše jmenováni panelem dříve usazeného západního režimu. Je to tak, v Somálsku nikdo nehlasoval pro nikoho, i když jde o pozici spíše majora zahraniční armády okupující bývalou metropoli Somálska Mogadišu.

Za druhé, Africká unie okupující Mogadišu a její okolí, která měla zajistit bezpečnost pro „volby”, je pro nejvíce důvěryhodnou tzv. somálskou armádu a policii očividně neschopná ochránit „poslance”, kteří se účastnili této komedie.

Nejistota byla tak rozšířená, že všechny přítomné „velké paruky“ nosily neprůstřelné vesty, dokonce i v údajně bezpečném prostředí volební místnosti. Odcházející vláda v čele se Šejkem Šarifem byla tak zkorumpovaná, že ji shromáždění tolerovalo i s „tajnými” částmi uniklé zprávy pozorovací skupiny OSN pro Somálsko, podle níž on a jeho poskoci ukradli miliony dolarů, které měly pomoci nakrmit miliony hladovějících Somálců trpících největším suchem za posledních 60 let. Poražený „prezident” Šarif začal svůj vzestup k hanbě jako formální šéf Unie islámských soudů – islámské organizace, která v roce 2006 přivedla do Mogadišu mír a byla svržena etiopskou invazí na žádost USA. Po svržení Etiopany byl Šejk Šarif USA označen za „teroristu napojeného na al-Kájdu” a stal se jedním z nejhledanějších zločinců. S teroristou Šarifem šel svět spát, aby se pak probudil s oznámením, že se stal „demokraticky zvoleným prezidentem Somálska”. Byl však zvolen mafií „poslanců” pod dozorem CIA a americké armády v džibutském Camp Lemmoniere. Ironie, že se Šejk Šarif jako „terorista napojený na al-Kájdu” nehodící se do úřadu Somálska přes noc změnil v „demokraticky zvoleného prezidenta Somálska”, byla důvodem pro selektivní amnézii mezinárodních médií, když přijde na Africký roh, zvláště na Somálsko. Dnes se vše vrátilo zpět, když noví somálští „poslanci” nasedají do letadel, aby se vrátili domů, když se dvaceti tisícová armáda okupující Mogadišu snaží ubránit před somálským odporem Al-Šababu, a svět opět zapomene na fakt, že miliony Somálců žijí v naprosté chudobě, která byla většinou přímo způsobena stejnými „mírotvorci” Africké unie, kteří je měli ochraňovat. Zdroj: counterpunch.org

]]>