Čím hrozí bezkontaktní válka, kterou aktivně propagují Američané? Jsou vychvalované bezpilotní letouny tolik přesné a spolehlivé? Na tyto otázky odpovídají experti ze Stanfordské univerzity. Podle výsledků svého průzkumu sdělili: obětmi dronů jsou nejčastěji civilisté. V souladu s odhadem expertů, zahynulo od roku 2004 na nálety těchto letounů minimálně 2292 lidí, z toho 500-800 civilistů včetně 176 dětí. Bezpilotní letadla jsou zdrojem denních a nočních můr obyvatel zemí, kde Washington dává lekce demokracie. Ať už jde o Irák, Libyi, Afghánistán nebo Pákistán. Podle získaných údajů, umírají v důsledku jejich náletů nejen místní obyvatelé, ale také občané západních států, jež tam vykonávají humanitární mise.

Před dvěma lety uveřejnil list The New York Times článek, v němž se tvrdilo, že během tří předcházejících let zabili bezpilotní letouny v Iráku a Afghánistánu 14 teroristů, a o život přitom přišlo přes 700 civilistů. A je to nevyhnutelné kvůli nedokonalosti technologií, míní politolog Vladimir Jevsejev: Nasazení útočných bezpilotních strojů vede stále častěji k velkým ztrátám mezi civilisty, poněvadž uplatňované technologie zdaleka nevždy umožňují rozlišit bojovníky a pokojné obyvatele.

17letá dívka uvedená na Obamově tajném seznamu „na odstřel“

Špehování evropských farmářů pomocí satelitů a dronů

Nový zákon dláždí cestu pro 30 000 dozorčích dronů nad USA

Nejsou dostatečně zohledněna ani rizika dalšího šíření dronů, protože mohou používat nejen výbušniny na základě tritolu, ale, například, chemická činidla, prvky bakteriologických zbraní. Uplatnění těchto technologií skrývá v sobě stále větší nebezpečí. Je příznačné, že technologie nasazení bezpilotních strojů jsou takové, že oběti a jejich vrahové nic o sobě navzájem nevědí.

Drony jsou řízeny zaměstnanci soukromých společností, jež pracují pro americkou vládu. Řízení se koná ze sídla CIA v Langley, tisíce mil od bojiště, a není vyloučeno, že operátoři to berou jako počítačovou hru. Můžeme jen hádat, co dokáže způsobit chyba při použití bezkontaktních technologií na mezikontinentální úrovni: vždyť USA dnes aktivně rozvíjejí tyto technologie pro rakety se základnami na moři a ve vzduchu.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>