Mohli by vynucovatelé zákona chytat zločince a podezřelé z terorismu za pomoci software k rozpoznávání hlasů? Zachycení tisíců telefonních hovorů je pro vládní agentury státu snadné. Ale rychle tato volání analyzovat a identifikovat volající, to by mohl být už obtížný úkol. Nyní jedna společnost věří, že tento problém vyřešila – pomocí celonárodní biometrické databáze konstruované k uchování „hlasových otisků“ milionů lidí.

Russsia’s Research Technology Center (Ruské středisko výzkumu technologií mluvení), které funguje ve Spojených státech pod názvem SpeechPro, vynalezlo to, co nazývá systémem „VoiceGrid Nation“ (Národní hlasová síť), který využívá pokročilých algoritmů ke srovnávání a identifikaci hlasů. Myšlenka za tím je taková, že to úřadům umožní vybudovat obrovskou databázi obsahující až několik milionů hlasů – známých kriminálníků, zájmových osob, nebo lidí na seznamu hledaných. Pak, až úřady tento hlas zachytí při volání, a nebudou si jisty, kdo to mluví, vloží se záznamy do VoiceGrid, a pokud je záznam v dobré kvalitě a trvá déle než 15 sekund, pak je přesnost zjištění ohlašovaná SpeechPro přinejmenším 90 procent.

Tato technologie se už nasadila po celém Mexiku, kde jí vynucovatelé zákona využívají ke sběru a uchování a vyhledávání stovek tisíc hlasových otisků. Alexej Chitrov, president SpeechPro, mi řekl, že společnost pracuje s četnými agenturami ve Spojených státech na státní i federální úrovni. Odmítl odhalit některá jména, protože má dohody o nevyzrazování a důvěrnosti. Chitrov ale vyzradil, že různé verze biometrických technologií této společnosti využívá více než 70 zemí a tyto jsou v Americe, Evropě a v Asii, kde jsou klíčové trhy. Ale ne všichni zákazníci jsou agentury vynucování zákona. SpeechPro také konstruuje technologii rozpoznávání hlasu, kterou lze používat v call centrech k ověření identity zákazníka. Podle velikosti a specifik instalace to může stát od desítek tisíc až po miliony dolarů.

I FBI odděleně protlačuje rozpoznávání hlasů jako součást svého úsilí o získání výhod z různých biometrických metod vyšetřování a Národní bezpečnostní agentura rovněž podporovala vývoj této technologie.

Ovšem pokroky masového, celonárodního systému rozpoznávání hlasů vyvolávají určité zjevné obavy. Ruská dozorčí agentura tajných služeb Agentura.ru počátkem letošního roku hlásila, že produkty Research Technology Center se prodávaly i do zemí jako Kazachstán, Bělorus, Thajsko a Uzbekistán – což jsou těžko bašty lidských práv a demokracie. Co když systém VoiceGrid Nation padne do rukou autoritářské vlády? Ta pak má technologickou schopnost např. si uložit hlasový otisk každého jednotlivého občana v zemi o velikosti Bahrajnu – s populací 1,3 milionu – což by umožnilo státním bezpečnostním agenturám velice efektivně monitorovat identitu telefonických volání činěných cílovými politickými disidenty (nebo kýmkoliv dalším v této záležitosti).

Když jsem se na to Chitrova ptal, použil analogii s postavou Raskolnikova z Dostojevského románu Zločin a trest, který zabil starší ženu ukradenou sekyrou. „Lidé doma používali sekery už po staletí, ale někteří lidé je změní ve zbraně,“ řekl. „My se prostě ujišťujeme, že pracujeme s věrohodnými agenturami vynucování zákona a zkoušíme zabezpečit, že to používají řádně.“ Technologie SpeechPro se využívá jen k „velice ušlechtilým účelům,“ dodal s citací případu z Mexika, kde jak říká, toho bylo použito k identifikaci a vyhledání únosců, kteří si volali o výkupné, než mělo dojít k popravě určité osoby. Ale když jsem se zeptal na více příkladů, jak se např. VoiceGrid v Mexiku využívá, tak přiznal: „Nevíme podrobnosti, protože tohle jsou jejich informace.“

Stejně jako u databáze scanů duhovky a systémů rozpoznávání tváří to vypadá, že rozpoznávání hlasů se nakonec stane jedním ze základních nástrojů prosazování zákona. Společnosti prodávající měniče hlasů by mohly být za vodou.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: slate.com

]]>