Rusko nevidí žádné důkazy, že by íránský jaderný program byl zaměřen na vývoj zbraní. Uvedl to včera náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Riabkov s varováním, že útok na Írán by byl katastrofální pro Blízký východ a měl důsledky i daleko mimo region. Ruští představitelé se již podobně vyjádřili v minulosti, prohlášení Riabkova, které přinesla agentura Interfax, však podtrhuje znepokojení Moskvy nad možností útoku Izraele na íránské nukleární zařízení. Mnozí se na Západě domnívají, že tyto objekty jsou součástí programu vývoje jaderných zbraní.

Přestože je Rusko partnerem USA a dalších čtyř velmocí v diplomatickém úsilí, jehož cílem je zajistit, aby Teherán nezískal nukleární výzbroj, Moskva tvrdí, že Západ tyto snahy narušuje, když na Írán uvaluje příliš sankcí.

„Jak předtím, ani teď nevidíme žádné známky, že by íránský jaderný program měl mít vojenský účel,“ řekl Riabkov, který má v ruské vládě na starosti diplomacii v souvislosti s jaderným programem Íránu.

Bývalý inspektor MAAE: Zpráva o íránském jaderném programu je manipulativní a nic nedokazuje

Izrael se rozčílil nad hlasováním IAEA o jeho jaderném arzenálu

Syrské a iránské domino vede ke světové válce

Vidíme něco jiného, ​​že v Íránu je nukleární materiál, který je pod kontrolou inspektorů, specialistů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Tento nukleární materiál není přesouván pro vojenské potřeby, to (MAAE) oficiálně potvrdila,“ uvedl Riabkov.

„Varujeme ty, kterým nejsou cizí vojenská řešení … toto by bylo škodlivé, doslova katastrofální pro regionální stabilitu a vyvolalo by to hluboké otřesy v bezpečnostní a ekonomické sféře, které by se šířily daleko za hranice blízkovýchodního regionu,“ dodal Riabkov.

Zdroj: jpost.com

]]>