FBI je spíše známa svými dlouhodobými požadavky na umožnění podloudného přístupu k webovým stránkám a celkově k internetovým službám. Během čekání na tyto tajné kontrolní pravomoci však sama pracuje na vlastním způsobu, jak dosáhnout schopnosti šmírovat na internetu. Pokud jde o jeden z nejnovějších projektů FBI – Asistenční středisko domácí komunikace (Domestic Communications Assistance Center – DCAC) – nebylo o něm odhaleno téměř nic a FBI se bude pravděpodobně snažit, aby to tak zůstalo. Navzdory pokusům udržet DCAC déle pod pokličkou zjišťují investigativci v čele s Declanem McCullaghem (CNET) stále více detailů o nejčerstvějším úsilí této americké zpravodajské služby.

Vládní agentury se neustále snaží strkat nos do soukromé komunikace uživatelů počítačů v Americe. Souhlas Kongresu a spolupráce s internetovými společnostmi budou moci být dávno pasé, ale FBI může být schopná je zcela obejít tím, že vezme věci do svých rukou. I vrabci na střeše si cvrlikají o tom, že federální zaměstnanci velitelství DCAC v Quanticu (Virginia) tvrdě pracují na projektu, který dostane agenty FBI na Internet, aby mohli šmírovat nic netušící Američany při hovorech na Skype, při bezprostřední komunikaci v podstatě na čemkoli, co je vybaveno myší a klávesnicí.

Podle McCullaghovy zprávy nemá DCAC vlastní webovou stránku, ani nevydalo jediné tiskové prohlášení popisující jeho plány. Ta trocha informací, která je k mání, nicméně popisuje hrozivý obraz toho, co FBI plánuje – a co hodlá udělat s těmi 8 miliony dolarů, jež dostala od Kongresu.

V rozpočtovém požadavku pro následující fiskální rok, který vydal Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami (Drug Enforcement Agency – DEA) společně s Ministerstvem spravedlnosti, prohlašují autoři, že „nedávno ustanovené DCAC je FBI zřízeno proto, aby se vyřešila rostoucí technologická propast mezi možnostmi prostředků elektronického dohledu, které má k dispozici vláda, a množstvím a rozmanitostí komunikačních zařízení dostupných veřejnosti.“

Jinak řečeno, FBI je nasraná, že nahrávání už není tak jednoduché, jak bývalo.

„Nejdůležitější výzvou, která stojí před americkou vládou, je klesající schopnost provádět zákonné elektronické odposlechy pomocí současných a nově vznikajících komunikačních technologií v souvislosti s tím, jak poskytovatelé nabízejí nové a vylepšené služby a funkce zákazníkům,“ pokračuje zpráva. „Řešení tohoto problému je zásadní pro udržení schopnosti prosazování zákonů a provádění zákonných odposlechů.“

O rok dříve Ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že od zřízení DCAC očekává „usnadnění sdílení technologie mezi agenturami pro vymáhání práva“ a „vytvoření efektivnějších vztahů s komunikačními společnostmi.“

Minulý rok při slyšení před Kongresem řekla generální ředitelka FBI Valerie Caproniová zákonodárcům: „V zájmu prosazování práva a ochrany našich občanů před ohroženími jejich bezpečnosti je obzvláště důležité, že máme schopnost na základě povolení soudu odposlouchávat elektronické komunikace.“

„Stále častěji se setkáváme s poskytovateli služeb, kteří nedokáží plně vyhovět soudním příkazům včas a efektivně. Někteří poskytovatelé nemohou splnit soudní příkazy ihned, ale jsou schopni to provést až po vynaložení značného úsilí a nákladů jak poskytovatele tak vlády,“ dodala Caproniová.Na portálu usajobs.gov spustila vláda webovou stránku, která inzeruje nabídky práce pro federální orgány. Ta odhaluje, že FBI nedávno hledala dva zaměstnance na pozice v agentuře DCAC s platem přes 136 tisíc dolarů ročně. Mimo dalších požadavků hledala osoby se „zkušenostmi s prováděním a/nebo řízením operací elektronického dohledu.“ Seznam povinností pro nově angažované zaměstnance zahrnuje „efektivní zajištění toho, aby úsilí, vynaložené zaměstnanci, managementem, spolupracovníky a komunikačními společnostmi odpovídalo definovaným cílům.“ FBI v samostatném prohlášení tvrdí, že přijala tucet zaměstnanců.

V reakci na McCullaghovo vystoupení vyhledala FBI tohoto reportéra a sice ne tak stručně, ale přesto potvrdila jeho obavy.

„NDCAC bude disponovat schopností ovládat výzkumné a vývojové úsilí federálních, státních a místních úřadů s ohledem na možnosti elektronického dohledu a usnadnit sdílení technologií mezi agenturami pro vymáhání práva. Technický personál ostatních federálních, státních a místních agentur pro vymáhání práva bude mít možnost obdržet radu a pomoc, pokud bude mít potíže při pokusu uplatnit zákonný, soudem nařízený elektronický dohled (odposlech),“ stojí v prohlášení FBI.

Ve snaze zlehčit úlohu DCAC mluvčí zmírňuje McCullaghova tvrzení: „Je důležité zdůraznit, že NDCAC nebude odpovídat za skutečné provedení soudem nařízeného elektronického dohledu a nebude plnit jakoukoli operativní nebo investigativní roli při vyšetřování. Zabezpečí technické znalosti a doporučení v reakci na požadavky úřadů k prosazování práva na technickou pomoc.

“Říkají tím, že „FBI nikdy nestiskne knoflík sama od sebe.“ Vlastně tím oznamují, že pouze vyrobí zbraň a náboje a namíří je na internet.

Podobná legislativa u našich severních sousedů, návrh Zákona o dohledu (C-30), umožní kanadským úřadům získat podobné pravomoci, pokud bude schválen.

Zdroj: rt.comoutsidermedia.cz

]]>