Existence NATO v současné podobě a rozšíření aliance směrem na východ je výhodné především pro USA, které chtějí zachovat distanci mezi Ruskem a Evropou, řekl v interview pro Le Figaro francouzský generál, odborník na geopolitiku a ekonomickou rozvědku, Jean-Bernard Pinatel. Kdyby se Rusko stalo spojencem evropských zemí v 90. letech, mohla by tato superaliance být značnou konkurencí USA a zpochybnit jejich globální prvenství, které získaly rozpadem SSSR, je přesvědčen Pinatel.


Podle Pinatelova názoru islámská hrozba znovu zahájila diskuzi o globálním vedení. Nedávné tragické události v Evropě názorně ukazují Francouzům i dalším spojencům USA v NATO, že tato aliance nijak nepomáhá Evropanům v boji proti teroristické hrozbě .

Kromě toho, vzhledem k nejistotě a pochybám USA, Evropané vidí efektivní jednání Moskvy, směřující k boji proti Islámskému státu, což je nutí znovu se zamyslet nad spojením s východním sousedem.

„Tyto důkazy, získané za cenu 234 zabitých a 671 raněných od roku 2012, měly nejen zatřepat s NATO, ale vést k jeho úplné likvidaci nebo totálnímu poevropštění, protože současná alianční politika určitě neodpovídá francouzským zájmům", řekl generál.