Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov 23. května v rozhovoru pro Japan Broadcasting Corporation uvedl, že Ukrajina má dostatek zbraní a že dlouho očekávaná protiofenzíva začne „brzy“. (Foto: Shutterstock)

„Mnoho civilistů zůstává pod ruskou okupací a my už nemůžeme ztrácet čas. Základní množství zbraní a dalšího vybavení již máme. Mohu jen říci, že (protiofenzíva) začne brzy,“ řekl Budanov, kterého citovala Japan Broadcasting Corporation.

Budanov dodal, že Ukrajina musí „použít všechny síly a prostředky“, aby vytlačila Rusko ze svého území, a že k pokračování tohoto úsilí bude zapotřebí větší zásoba zbraní a munice.

Devadesát procent ruských útoků proti ukrajinským vojenským formacím a logistice, které mají ztížit přípravy na protiofenzívu, bylo podle Budanova zachyceno.

Ukrajina byla schopna tyto útoky zachytit díky svým zdokonaleným systémům protivzdušné obrany, uvedl.

Ruské síly se navíc stále více potýkají s nedostatkem morálky, protože „nikdo nechápe“, proč na Ukrajině bojují, dodal Budanov.

Očekává se, že výsledek ukrajinské protiofenzívy bude zásadním zlomem ve válce, který rozhodne o tom, zda Ukrajina získá zpět další část svého území, nebo zda bude pod tlakem spojenců zasednout s Ruskem k jednacímu stolu.

Zdroj: kyivindependent.com