Staré arabské přísloví říká: „Když velbloud jednou strčí nos do stanu, jeho tělo ho brzy následuje.“ (Foto: Flickr)

To jistě platí pro způsob, jakým USA a jejich západní partneři postupují při poskytování těžší a modernější výzbroje Ukrajině.

„Debata“ o západních stíhačkách pro Ukrajinu se nyní ubírá stejnou cestou jako předchozí krok s vysláním tanků: nejprve vůdci řeknou „ne“ a pak je to „zvažujeme to“ a brzy následuje „výcvik“ a pak…

Nyní se však onen příslovečný velbloud dostává do stanu poměrně rychle…

„Bidenova administrativa v posledních týdnech signalizovala evropským spojencům, že by jim USA povolily vývoz stíhaček F-16 na Ukrajinu, uvedly zdroje obeznámené s těmito jednáními, neboť Bílý dům je pod rostoucím tlakem členů Kongresu a spojenců, aby pomohl Ukrajině pořídit si tyto letouny uprostřed sílících ruských vzdušných útoků,“ uvádí CNN.

Přesně tak tomu bylo předtím, než USA podepsaly vyslání tanků M1 Abrams do Kyjeva. Německo a Velká Británie jako první souhlasily s vysláním hlavního bojového tanku Leopard II, respektive Challenger 2. Tento „konsenzus“ pak umožnil prezidentu Bidenovi, aby změnil svůj postoj k tankům poté, co předtím vyjádřil obavy z možné zbytečné přímé eskalace s Ruskem. CNN podrobněji informuje o probíhajících jednáních:

Představitelé administrativy si však nejsou vědomi žádných formálních žádostí spojenců o vývoz letounů F-16 a úředníci ministerstva zahraničí, kteří by normálně byli pověřeni papírováním pro schvalování takových transferů třetích stran, nebyli vyzváni, aby se dali do práce, uvedli úředníci.

Několik evropských zemí má zásoby letounů F-16 vyrobených v USA, včetně Nizozemska, které projevilo ochotu některé z nich vyvézt na Ukrajinu. USA by však tento transfer třetí stranou musely schválit kvůli citlivé americké technologii těchto stíhaček.

„Ačkoli se USA nadále zdráhají poslat do Kyjeva jakékoli vlastní letouny F-16, američtí představitelé sdělili CNN, že administrativa je připravena schválit vývoz stíhaček na Ukrajinu, pokud se tak spojenci rozhodnou se svými dodávkami naložit.“

Možná tedy spoušť ještě nebyla stisknuta, ale zdá se, že se to blíží – možná už za několik týdnů.

Klíčové však bude, že evropské země potřebují souhlas i k tomu, aby mohly začít přímo cvičit piloty na technologii F-16.

Ukrajinští piloti nesmějí cvičit na stíhačkách F-16 vlastněných evropskými zeměmi, protože Washington stále není přesvědčen, že Kyjev tyto drahé letouny potřebuje, uvedl ve středu deník New York Times s odvoláním na vysokého ukrajinského představitele.

Přestože některé evropské země signalizovaly, že jsou připraveny poslat na Ukrajinu stíhačky F-16, úřady v Kyjevě budou potřebovat souhlas Spojených států, kde byly stíhačky vyrobeny. Bez amerického souhlasu se výcvik pravděpodobně omezí pouze na technické lekce a technický jazyk, uvedl list.

Bidenova administrativa není přesvědčena, že Ukrajina drahé stíhačky potřebuje. Kromě toho Spojené státy nechtějí, aby jejich vysoce omezené systémy byly duplikovány nebo se dostaly do rukou nepřítele. Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan ve středu uvedl, že nemá žádné aktuální informace o letounech F-16.

Nizozemský premiér Mark Rutte 9. května uvedl, že jeho země jedná o možnosti vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu s Velkou Británií, Dánskem a „některými dalšími zeměmi v Evropě“ a Spojenými státy. Podle Rutteho probíhá „intenzivní dialog“.

Velká Británie patří mezi země, které již Ukrajince cvičí na západních letounech. Tento proces by mohl trvat nejméně mnoho měsíců, ne-li rok. Zdá se však, že Pentagon postupuje rychle i v otázce výcviku…

Jak jsme již dříve popsali, francouzský představitel se zabýval vážnými překážkami, kterým čelí jakýkoli budoucí plán na poskytnutí stíhaček Ukrajině. „Před dodáním letadla je třeba vycvičit piloty. To trvá dlouho. Ukrajinští piloti nejsou vycvičeni k používání francouzských systémů. Neumějí francouzsky, natož anglicky,“ uvedl nejmenovaný úředník Elysejského paláce pro Politico.

Mezitím prý na pátečním zasedání G7 dochází k posunu v této věci…

Zdroj: cnn.com