Tým německých lékařů, kteří ošetřují vojáky a civilisty zraněné ve válce, varoval před vysokým počtem patogenů rezistentních vůči antibiotikům, které identifikoval. (Foto: Flickr)

Na ukrajinských bojištích se tiše prosazuje globální nepřítel, který je pouhým okem neviditelný.

Skupina německých lékařů varovala, že bakterie si na frontových liniích války našly úrodnou půdu, aby si vytvořily novou odolnost vůči antibiotikům a rozšířily se mezi raněnými a polními nemocnicemi, kde jsou léčeni.

„Ranění jsou často ošetřováni neoptimální chirurgickou a antibiotickou léčbou, v kontextu nedostatku zdrojů a v nesterilních podmínkách ve válečných zónách a nouzových zařízeních, někdy po dobu týdnů nebo dokonce měsíců,“ uvedla specialistka na vnitřní lékařství Maria Virginia Dos Santosová z lékařské univerzity Charité-Berlin, jedné z evropských institucí, která ošetřila stovky válečných zraněných v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Lékaři podrobně analyzovali multirezistentní infekce nalezené v kostech a měkkých tkáních 13 civilistů a jednoho vojáka – šest z nich bylo zraněno kulkami a osm výbuchy granátů a bomb -, kteří byli převezeni do Německa ke specializované léčbě. Výsledky vyvolaly poplach.

„Logistika léčby ve válce, rozsáhlá zranění a infekce s dalším problémem polymikrobiálních infekcí, způsobených kombinací bakterií, hub a parazitů s multirezistentními patogeny, činí léčbu těchto zranění nesmírně složitou,“ řekl Dos Santos v úterý na Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (ECCMID) v Kodani.

Od února 2022, kdy Moskva zahájila invazi na Ukrajinu, byli zranění civilisté a vojáci, kteří byli původně stabilizováni v ukrajinských a polských nemocnicích, převezeni k dalšímu ošetření do sousedních zemí. Od března do prosince loňského roku bylo v Centru muskuloskeletální chirurgie na Lékařské univerzitě Charité-Berlín ošetřeno 47 pacientů z Ukrajiny.

Ze 14 analyzovaných pacientů bylo 10 mužů a čtyři ženy, včetně tří nezletilých, z nichž nejmladšímu bylo 14 let. Nejstaršímu bylo 64 let. Většinu infekcí tvořily infekce kostí, následovaly infekce spojené s implantáty, infekce měkkých tkání a septická artritida. Nejčastěji se jednalo o procesy v dolních končetinách, ale téměř polovina pacientů měla postiženou více než jednu anatomickou oblast a dva pacienti měli více infikovaných oblastí.

Zdroj: elpais.com