Tajný dokument Pentagonu údajně ukazuje, že samozvané neutrální Srbsko, které má hluboké vazby na Rusko, poslalo nebo souhlasilo s posláním smrtící pomoci Kyjevu… (Foto: Flickr)

Srbsko, země, která veřejně zachovává neutralitu uprostřed probíhající války na Ukrajině, podle uniklého dokumentu amerických zpravodajských služeb tajně dodávalo Kyjevu zbraně nebo s tím alespoň souhlasilo.

Dokument, který viděla tisková agentura Reuters, poskytl souhrn odpovědí evropských vlád na žádost Kyjeva o zbraně a vojenský výcvik.

Tabulka v rámci dokumentu ukazovala, že Srbsko souhlasilo s vysláním smrtící pomoci Ukrajině nebo ji již dodalo; bylo v ní také uvedeno, že Srbsko má politickou vůli a vojenské schopnosti Ukrajinu v budoucnu dále vyzbrojovat.

„Dokument je označen jako Tajný a NOFORN, což zakazuje jeho šíření zahraničním zpravodajským službám a armádám. Je datován 2. března a opatřen pečetí kanceláře náčelníků štábů,“ uvedla agentura Reuters, která dodala, že pravost dokumentu se jí zatím nepodařilo ověřit.

Dokument „by mohl být „nejzávažnějším únikem amerických tajemství za poslední roky“, dodala agentura Reuters.

Srbsko zůstává v probíhajícím konfliktu veřejně neutrální. Je jedinou evropskou zemí, která se nepřipojila k ruským sankcím, a zemí s hlubokými historickými, kulturními a hospodářskými vazbami na Rusko.

Srbský ministr obrany Miloš Vučević odmítl únik zprávy jako nepravdivý a obvinil osoby, které dokument vypustily, ze snahy zatáhnout Srbsko do války na Ukrajině.

Srbsko neprodávalo a nebude prodávat zbraně ukrajinské ani ruské straně, ani zemím obklopujícím tento konflikt,“ uvedl Vučević ve středečním prohlášení.

„Někdo chce zjevně zatáhnout Srbsko do tohoto konfliktu, ale my pilně dodržujeme svou politiku,“ dodal.

Srbská prezidentská kancelář se k úniku informací odmítla vyjádřit, stejně jako ukrajinské velvyslanectví v Bělehradě a Pentagon.

Zdroj: rmx.news