Švýcarské úřady přestaly doporučovat očkování proti COVID-19, a to i u osob, které jsou označeny za osoby s vysokým rizikem onemocnění COVID-19. (Foto: Flickr)

Švýcarský federální úřad pro veřejné zdraví nyní uvádí, že „na jaro/léto 2023 se nedoporučuje žádné očkování proti COVID-19“.

Lidem označeným za vysoce rizikové se rovněž nedoporučuje nechat se očkovat vakcínou proti COVID-19, uvedly úřady.

Změnu přičítají počtu občanů, kteří se nechali očkovat, zotavili se z onemocnění COVID-19 nebo se nechali očkovat a zároveň požívají přirozenou imunitu z ochrany po zotavení.

„Téměř všichni ve Švýcarsku byli očkováni a/nebo se nakazili a uzdravili z COVID-19. Jejich imunitní systém byl tedy vystaven koronaviru. Na jaře/létě 2023 bude virus pravděpodobně cirkulovat méně. Současné varianty viru navíc způsobují spíše mírná onemocnění,“ uvedli švýcarští zdravotníci.

Údaje o séroprevalenci z poloviny roku 2022 ukázaly, že více než 98 % švýcarské populace mělo protilátky proti viru COVID-19, což naznačuje, že lidé měli imunitu z předchozí infekce, očkování nebo obojího.

Varianta Omicron viru COVID-19, která začala po světě kolovat koncem roku 2021, způsobuje méně závažné případy než její předchůdce Delta. Navíc dostupné vakcíny proti viru COVID-19 mají proti Omicronu a jeho subvariantám stále horší výsledky, poskytují malou nebo dokonce negativní ochranu před infekcí a rychle slábne ochrana před závažným onemocněním.

Švýcarské úřady na krátkodobou ochranu kývly, neboť upozornily, že osoby označené za vysoce rizikové z hlediska COVID-19 mohou po konzultaci se svým lékařem vakcínu i přes nedostatečné doporučení dostat.

Očkování může být v individuálních případech rozumné, protože zlepšuje ochranu před rozvojem závažného onemocnění COVID-19 na několik měsíců,“ uvedly.

Mezi vysoce ohrožené osoby patří lidé ve věku 65 let a starší a těhotné ženy.

Zdroj: theepochtimes.com