Neexistuje žádná šance na vojenské ukončení války, říká generál Waldemar Skrzypczak, bývalý velitel pozemních sil. (Foto: Flickr)

Proč Volodymyr Zelenskyj přijíždí do Polska?

Uplynul rok války a zdá se, že bude muset nějak skončit. Vojenského ukončení konfliktu se v dohledné době určitě nedočkáme. Zelenského cesta do Varšavy je první ze série návštěv, jejichž cílem je vytvořit koalici zemí, které by ho podpořily při jednání o budoucnosti Ukrajiny. Ze Zelenského pohledu je velmi důležité, že se nejedná o tajnou návštěvu pod rouškou tmy, ale o návštěvu oficiální. Potřebuje kolem sebe začít budovat atmosféru politické podpory. Vojenskou pomoc už má, ale až válka skončí, potřebuje diplomatickou podporu.

A proč přijíždí do Polska až nyní? Již dříve navštívil Washington, Londýn, Paříž a Brusel.

Od začátku jsme deklarovali svou podporu Ukrajině. Nemyslím si, že by nás Zelenský stavěl do nějaké fronty. Jsme pro něj jedním z nejdůležitějších partnerů – hned po USA. Tyto návštěvy bych nekategorizoval z hlediska pořadí. Nastal čas, aby ukrajinský prezident zahájil sérii návštěv evropských hlavních měst s cílem vytvořit koalici. Své nové politické otevření začíná Varšavou, protože ví, že s polskými politiky může počítat.

Jak by vypadal konec války?

Neexistuje žádná šance na její vojenské ukončení. Ani jedna strana nemá výhodu – panuje strategický pat. Rusové nemají dostatek sil, aby zahájili ofenzivu a obsadili Donbas. Ukrajinská obrana je skvěle organizovaná a Rusům takový krok neumožňuje. Proto nyní přecházejí ke strategické obranné operaci na severu a jihu, protože se obávají ukrajinské protiofenzívy. Na tu však Ukrajinci zatím nejsou připraveni. Technika potřebná pro ofenzívu se k nim teprve dostává. Proces přípravy bojových formací trvá déle než dva až tři týdny. Doposud média uváděla, že Rusové posílají své vojáky na frontu po dvou měsících výcviku. Proto všichni křičeli, že z nich dělají dělové maso. Měli by Ukrajinci postupovat stejně? Jejich vojáci vyžadují výcvik s vybavením, které dostali ze Západu. Tlačit Ukrajince do útoku je v tuto chvíli neopodstatněné, protože na to nejsou připraveni. Nyní je čas na politiky.

Měla by začít jednání?

Je třeba najít kompromis mezi očekáváním Ukrajinců a tím, co chce Putin. Klíčovou otázkou je postoj Západu. V mnoha zemích, např. v USA, začíná volební kampaň a postoj k válce bude ve volbách jistě hrát velkou roli. Západ začíná být válkou pomalu unaven a voličů, kteří podporovali pomoc Ukrajině, je nyní méně než dříve. Je proto nutné vybudovat frontu podpory pro Ukrajinu, aby měla v budoucích jednáních silný hlas.

Zdroj: rp.pl