Páteční ranní zabavení banky Silicon Valley Bank Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC) podtrhuje zranitelnost bankovního sektoru a odhaluje nedostatek prozíravosti Federálního rezervního systému v boji proti inflaci prostřednictvím agresivního zvyšování úrokových sazeb, které způsobilo krach regionálních bank. (Foto: Twitter)

Vzhledem k tomu, že rizikoví kapitalisté a další osoby s interními znalostmi zpanikařili a vybrali před pádem SVB ohromujících 42 miliard dolarů vkladů, došlo ke staromódnímu runu na banky připomínajícímu ten z klasického filmu „It’s a Wonderful Life“ z roku 1946, do něhož se zapojili obyčejní lidé.

Vydejme se na cestu vzpomínek a znovu si připomeňme scénu bankovního runu z tohoto filmu.

Rychlost, s jakou elitní investoři a vkladatelé ve čtvrtek vybrali z SVB 42 miliard dolarů, je skutečně impozantní a o pouhý den později způsobila nejvýznamnější bankrot americké banky od finanční krize. Drobní bankovní klienti bohužel neměli dostatek času na výběr svých prostředků, takže jejich nezajištěné vklady byly pravděpodobně ztraceny, a FDIC poskytuje ochranu pouze pro vklady do výše 250 000 dolarů.

V sobotu se podobně jako ve scéně útěku z banky z filmu Báječný život objevily na sociálních sítích obrázky a videa lidí, kteří stáli ve frontě před pobočkami SVB a dalších bank ohrožených SVB a snažili se v panice vybrat co nejvíce peněz.

V neděli ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že bankovní regulační orgány pracují na řešení problémů zkrachovalé SVB se zaměřením na vkladatele, ale podrobnosti neupřesnila.

Yellenová v pořadu „Face the Nation“ televize CBS uvedla, že navzdory krachu SVB zůstává americký bankovní systém bezpečný, dobře kapitalizovaný a odolný. Uvedla, že úředníci „pracují na včasném řešení této situace“.

Mezitím, jak píše Jason Calacanis, to může být začátek.

Otázka, kterou jsme včera zaslali prémiovým předplatitelům: „Byla banka v Silicon Valley skutečně jedinečná a kdo je další na řadě?“.

A zatímco všechny americké banky zaparkovaly určitou část svých peněz do státních dluhopisů a dalších dluhopisů, jejichž hodnota v loňském roce klesla díky nejrychlejšímu zvyšování úrokových sazeb Fedem od dob Volckera, SVB to posunula na zcela novou úroveň: jak uvádí agentura Bloomberg, investiční portfolio SIVB nabobtnalo na 57 % jejích celkových aktiv. Jak ukazuje následující graf, žádný jiný konkurent mezi 74 velkými americkými bankami neměl více než 42 %.

Vzhledem k tomu, že se o víkendu šíří strach, bude v pondělí ráno před těmito regionálními bankami pravděpodobně stát ve frontě ještě více lidí.

… a to je pondělí.

Zdroj: zerohedge.com