Pokud by Britové zavedli digitální měnu, každý z nich by měl mít k dispozici pouze 20 000 digitálních liber (24 000 USD), uvedl v úterý zástupce guvernéra Bank of England Jon Cunliffe. (Foto: Flickr)

Britská vláda v pondělí uvedla, že společně s BoE pokračuje v práci na možné digitální libře, která by se pravděpodobně dostala do oběhu v druhé polovině tohoto desetiletí a byla by držena v „peněžence“ poskytované bankami, ačkoli žádné konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

„Navrhujeme limit mezi 10 000 a 20 000 librami na jednotlivce jako vhodnou rovnováhu mezi řízením rizik a podporou široké použitelnosti digitální libry,“ uvedl Cunliffe ve svém projevu.

Limit 10 000 liber by znamenal, že tři čtvrtiny lidí by mohly dostávat výplatu v digitálních librách, stejně jako držet již existující zůstatky na stejném účtu, zatímco limit 20 000 liber by umožnil téměř všem používat digitální libry pro každodenní transakce, řekl Cunliffe.

Peníze nad tento limit by byly „převáděny“ na komerční bankovní účet zákazníka, protože digitální libra by nebyla prostředkem pro ukládání majetku, řekl členům britského finančního orgánu, který je součástí bankovního sektoru.

Na druhém konci byste mohli říci, že potřebuji malou peněženku plnou internetové hotovosti, abych si mohl koupit věci na Amazonu,“ dodal Cunliffe.

Digitální měny studují centrální banky po celém světě a Evropská unie má v květnu zveřejnit návrh zákona, který stanoví právní rámec pro potenciální digitální euro.

Zdroj: reuters.com