Turecko plánuje změnu své strategie v Sýrii, odmítá bezprostřední podporu ozbrojených sil, stojících proti vládě prezidenta Bašára Asada. Teď bude cílem Ankary v Sýrii potlačení kurdského hnutí a boj proti IS, uvádí Financial Times. „Po několika letech zbořených aliancí, snížení obchodu a růstu teroristických útoků se Ankara cítí izolovanou na mezinárodní úrovni, zatímco bojuje proti kurdskému hnutí uvnitř země a Islámskému státu", píše se v článku Financial Times.


Popudem ke sblížení s Ruskem a ke změně strategie v Sýrii se současně mohl stát i teroristický útok na istambulském letišti, z něhož turecká vláda obviňuje IS. Nehledě na to, že diplomaté se dívají s obavami na možnost prudké změny kurzu země, provládní noviny už změnily rétoriku.

Analytik Atlantické rady Aaron Stein se domnívá, že vzhledem ke vzniklé situaci bude Turecko měnit své priority v Sýrii. Hlavním úkolem se teď stane boj nejen proti Kurdům, ale i proti IS. K tomu Ankara potřebuje, podle názoru odborníka, podporu Moskvy.

FT uvádí, že podle dostupné informace změna turecké politiky v Sýrii zřejmě nejvíce poškodí skupiny radikálních islamistů, které dříve Ankara podporovala.