Želatina je esenciální složkou gumových cukrátek a žužu, ani nemluvě o vakcínách a kapslích na léky. Její výroba je odpuzující nevábný proces, teď ale vědci dovedou vytvořit perfektní želatinu s lidskou DNA. Jedinou překážkou se jeví naše vlastní přecitlivělost. V roce 2011 vědci v Pekingu ohlásili metodu vytváření velkých množství želatiny vkládáním fragmentů lidské DNA do kvasnic. Želatina odvozená od DNA se ve skutečnosti už nějakou dobu používá při přípravě vakcín a u gelových kapslí, z nichž mnohé obklopují na trh přicházející léky.


Tato metoda vytváří ohromná množství želatiny, která by mohla být prakticky využitelná i u běžnějšího spotřebního zboží jako cukroví a pečivo.

Je to ve skutečnosti brilantní průlom, jelikož se tím vyhýbá spoustě problémů, které jsou vlastní produkci „přirozené“ želatiny. Při výrobě želatiny je neuvěřitelně těžké dostat homogenní výsledek, a ta homogennost je nesmírně důležitá u vakcín. Protože želatina je předělávka z živočišných produktů, může způsobovat alergické reakce nebo nepřipadat v úvahu pro lidi, co se z etických či náboženských důvodů živočišným produktům vyhýbají.

Přes všechno výše uvedené téměř všechny mediální kanály, které původně o této záležitosti referovaly, to vedlo k v podstatě: „Fuj, to je moc!“ Zde je pár slov a frází, na které jsem narazil, když jsem to zkoumal: „morbidní“, „kanibalismus“, „odvrácená strana vědy ze sci-fi o zotročených lidských klonech.“ Jeden pisatel to přirovnal k té proslulé zmrzlině dělané z lidského mateřského mléka.

O čem to ale je – želatina odvozená od lidské DNA se nevyrábí žádným způsobem z lidské tkáně. Je to čistá chemie. A co běžná želatina?


 

Ta se upravuje ze svařeného mišmaše vedlejších živočišných produktů, jako prasečí kůže, kravské kosti a celí koně. A lidé by si snad měli dělat starosti kvůli troše nukleových kyselin?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk