Po nečekané návštěvě Velké Británie se ukrajinský prezident Zelenskyj ihned poté vydal do Paříže na bleskové evropské turné, aby se setkal se západními lídry. (Foto: Twitter)

V Paříži jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

Macron během návštěvy ujistil, že Rusko nemůže vyhrát válku proti Ukrajině. „Ukrajina může počítat s tím, že Francie, její evropští partneři a spojenci válku vyhrají. Rusko nemůže a nesmí zvítězit,“ řekl Macron před pracovní večeří tří lídrů v Elysejském paláci.

Těsně před setkáním Zelenskyj v rozhovoru pro Le Figaro uvítal změnu Macronova názoru.

„Myslím, že se změnil, a tentokrát se změnil doopravdy,“ řekl Zelensky. „Vždyť to byl on, kdo připravil cestu pro dodávku tanků. A také podpořil členství Ukrajiny v EU. Myslím, že to byl skutečný signál.“

Macron rozzlobil Kyjev, když v červnu prohlásil, že Západ nesmí „ponížit Rusko, abychom, až boje ustanou, mohli diplomatickou cestou vybudovat únikovou rampu“.

Macron se také dostal pod palbu kritiky za to, že jako jeden z mála západních lídrů vede časté telefonické rozhovory s prezidentem Vladimirem Putinem, aby se pokusil o diplomatický průlom směrem k ukončení války. Ukrajinští představitelé však naznačili, že takové diplomatické úsilí je formou „kapitulace“.

Co se týče Macronova pomalého odklonu od snahy o diplomatický odklon, popisuje nyní agentura Associated Press:

Macron uvedl, že Francie nevyloučila vyslání stíhaček, ale stanovila si podmínky, včetně toho, že to nepovede k eskalaci napětí nebo použití letounů „k dotyku ruské půdy“ a že to nepovede k oslabení „kapacit francouzské armády“.

Co se týče Scholze, ten byl ve středu citován v následujícím textu:

Dodal, že Paříž bude „pokračovat v úsilí“ o dodávky zbraní Kyjevu. Pan Scholz rovněž ujistil ukrajinského prezidenta o trvalé spojenecké podpoře.

„Budeme v ní pokračovat, dokud to bude nutné,“ řekl novinářům s tím, že Německo a jeho partneři podpořili Ukrajinu „finančně, humanitární pomocí a zbraněmi“. Dodal, že Ukrajina patří do evropské rodiny.

Také Spojené státy a Velká Británie v poslední době signalizovaly, že v tuto chvíli nejsou žádné možnosti vyloučeny ze hry. Vedoucí představitelé Spojeného království šli ve středu ještě dál, když uvedli, že Ukrajina může v dlouhodobějším horizontu očekávat stíhací letouny Typhoon.

Po Paříži se Zelenskij ve čtvrtek očekává v Bruselu, kde bude pokračovat v prosazování urychleného vstupu Ukrajiny do EU.

Zdroj: zerohedge.com