Vzhledem k tomu, že britská vláda při návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského v Londýně jasně řekla, že „zkoumá“ možnost vyslání stíhacích letounů na Ukrajinu, konkrétně svých stíhaček Typhoon, Rusko ostře zareagovalo. Premiér Sunak to již dříve vysvětlil: (Foto: Twitter)

„Prvním krokem k tomu, abychom mohli poskytnout moderní letadla, je mít vojáky nebo letce, kteří jsou schopni je používat. To je proces, který nějakou dobu trvá. Tento proces jsme dnes zahájili,“ řekl Sunak na tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským poté, co oznámil, že Británie bude cvičit ukrajinské piloty.

„Nic není vyloučeno ze hry a naše vedoucí postavení v této otázce je něco, na co bychom měli být všichni společně velmi hrdí.“

Ruské velvyslanectví ve Spojeném království v reakci na to rychle varovalo před „vojenskými a politickými důsledky pro evropský kontinent a celý svět“.

Pokud jde o USA, Pentagon ve stejný den uvedl, že stále „nemá co oznámit“ ohledně případných dodávek stíhaček na Ukrajinu. To vše jsme samozřejmě slyšeli již dříve ohledně tanků, které byly nedávno schváleny.

* * *

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu objevil ve Velké Británii a nečekaně navštívil vedení země, která je od začátku ruské invaze jedním z největších podporovatelů Ukrajiny.

Jedná se teprve o druhou známou Zelenského cestu mimo Ukrajinu od začátku války, první bylo jeho prosincové vystoupení v americkém Kongresu. V Downing St. 10 se setkal s premiérem Rišem Sunakem, a to těsně předtím, než Sunak oznámil, že Británie bude cvičit další ukrajinské jednotky. Zelenskyj se ve zvláštním projevu v parlamentu netajil tím, co tam chtěl prosadit…

Sunak se zmínil o výcviku pilotů stíhaček, zřejmě v očekávání budoucího souhlasu spojenců z NATO s poskytnutím západních stíhaček. Nadále platí, že proti poskytnutí stíhaček existuje stále značný evropský odpor, ale Sunak v tiskovém prohlášení uvedl, že výcvik má „zajistit, aby piloti byli v budoucnu schopni létat se sofistikovanými stíhačkami podle standardů NATO“.

Sunak dále přislíbil rakety a zbraňové systémy s „delším doletem a ve středu přislíbil: „Budeme pokračovat v podpoře Ukrajiny, abychom zajistili rozhodující vojenské vítězství na bojišti v tomto roce.“

„Spojené království bylo jedním z prvních, kdo přišel Ukrajině na pomoc,“ řekl Zelenskyj po příletu do Británie. „Dnes jsem v Londýně, abych osobně poděkoval britskému lidu za jeho podporu a premiéru Riši Sunakovi za jeho vedení.“

Ve svém projevu jako zvláštní host v parlamentu Zelenskyj ocenil neochvějnou podporu Kyjeva ze strany Spojeného království a řekl, že Británie „kráčí s námi k nejdůležitějšímu vítězství našeho života“.

A samozřejmě využil příležitosti, aby znovu požádal o západní bojové letouny. „Bojové letouny pro Ukrajinu,“ řekl. „Křídla za svobodu.“

„Před dvěma lety jsem odcházel z parlamentu s poděkováním za vynikající anglický čaj. Dnes odejdu z parlamentu a předem vám všem poděkuji za výkonná anglická letadla,“ řekl Volodymyr Zelenskyj v projevu k poslancům. – Axios

Zelenského během návštěvy Buckinghamského paláce pozdravil také král Karel III. Zelenskému byla zřejmě povolena mimořádně vzácná výjimka, pokud jde o královský protokol, Zelenskyj totiž nebyl v obleku a kravatě, ale ponechal si olivově zelenou mikinu.

Později během dne novináři tlačili na Downing St 10, zda to znamená, že britská vláda učinila rozhodnutí o vyslání britských stíhaček na Ukrajinu, na což bylo odpovězeno, že Británie „v tuto chvíli nechce vyslat na Ukrajinu stíhačky Typhoon“.

Mluvčí Sunak dále uvedl, že jakýkoli balíček zahrnující stíhačky by byl součástí „dlouhodobého řešení“ – což naznačuje, že by se tak stalo ve spolupráci s ostatními západními spojenci, kteří zatím nejsou na stejné vlně.

Zdroj: gov.uk