Pro většinu lidí se zdá být každý následující měsíc o něco kratší než ten předchozí. Spoustu z nás nemůže uvěřit, že obchody už začínají vyndávat vánoční výzdobu, a někdo ještě dokonce pořád v datu píše 2013. Každé hodiny následují svůj 12ti hodinový/60ti minutový cyklus, ale vědci říkají, že s rostoucím věkem se lidem mění vnímání času. A tady je vysvětlení, proč tomu tak je.


Mnoho psychologů se domnívá, že jak stárneme, naše vnímání času se začne zrychlovat. Studie potvrzují, že biologické změny v našem těle, které probíhají s narůstajícím věkem, redukují produkci dopaminu v mozku, a tím ovlivňují naše vnitřní hodiny. Někdo si tento jev vysvětluje také tím, že čím jsme starší, tím máme méně „prvních“ událostí, které si dobře pamatujeme a lépe je časově odhadneme, jako třeba první pusa, první výlet bez rodičů, první zlomené srdce apod.

Emoční intenzita našeho každodenního života je silně ovlivněna tzv. habituací. Zamyslete se nad tím, kolikrát najdete sami sebe v režimu „autopilota“, kdy děláte jednotlivé rutinní úkoly jako třeba oblékání, vaření nebo dojíždění do práce, při kterých je vaše mysl někde jinde. Pokud žijete anebo pracujete dlouho na jednom místě, čím dál tím méně budete pociťovat něco nového.

Naším instinktem je šetřit si energii, kdykoli je to možné, a tak naše mysl najede na režim „autopilota“, když se nacházíme v jakékoli předvídatelné situaci. Naše mysl se přeorientuje na jiné úkoly. Bohužel se v takových situacích často strachujeme, sebeanalyzujeme anebo zvažujeme rozhodnutí, což je celkem stresující. Každopádně máme tendenci jakoby stlačovat čas a tím pádem se nám zdá, že se naše životy zrychlují.

Existuje další teorie, o které platí, že se často navážeme na nějaké důležité životní události, jako např. narození miminka, smrt nebo svatba, a když si uvědomíme, že už od nich uplynulo 10 let, nemůžeme tomu uvěřit.

Další teorie, zvaná “Proporční teorie“, vysvětlená Paulem Janetem navrhuje, že čím jsme starší, tím menší zlomek našeho života čas představuje, a tak ho vnímáme jako kratší.

[quote align="center" color="#999999"]

„Délka časového intervalu lidského života je úměrná k celkové délce života. Dítě v 10 letech vidí rok jako 1/10 svého života, zatímco 50ti letý člověk jako 5x menší úsek.“ – Willam James [/quote]

 

Jak můžeme čas zpomalit?

Vnímejte okolní krásu věcí. Pocit, že něco zažíváme, nám prodlouží vnímání času.

Užijte si přítomnost. Místo toho, abyste se neustále zamýšleli, analyzovali anebo se rozhodovali, uvolněte své myšlenky a věnujte je pouze a jen svému okolí.

Vyhněte se multitaskingu. Mnoho z nás vede zaneprázdněné životy a myslí si, že je nutné dělat více věcí najednou. To však zaměstná větší část vašich mentálních zdrojů a vy skončíte s menší energií, kterou byste jinak použili na vytvoření vzpomínek.

Vyhledávejte nové zážitky a zkušenosti. Tohle nás vrací k emočnímu vnímání času. Nové zážitky jsou podněcující pro paměť, zaměstnávají nás emočně a nutí nás, abychom se soustředili na přítomnost. Nezapomeňte na to, že se nic nestane, když přestane dělat něco, co vám jde, a začnete novou kapitolu vašeho života.

[quote align="center" color="#999999"]

„Studie prokázaly, že lidé, kteří cítí, že mají více času, jsou šťastnější než ti, kteří neustále nestíhají. Trpí méně bolestmi hlavy, nevolnostmi a mají lepší kvalitu spánku.“ – Ron Friedman, Ph.D. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  ncbi.gov, wt.com