Již mnoho let obestírá Stonehenge obrovská záhada. Ikonický monument, který se nachází v anglickém hrabství Wiltshire, vyvolal mnoho různých teorií a debat o tom, jak byl postaven. (Foto: Youtube)

O tom, jak a proč byl postaven, je k dispozici jen málo informací. Někteří lidé se domnívají, že je v tom něco nadpřirozeného, vzhledem k tomu, že lidé nemohou přijít na to, jak byly obrovské kameny přemístěny bez pomoci moderního vybavení. Nejrozšířenější teorií však je, že kameny byly kutáleny po kládách.

W. T. Wallington, tesař v důchodu, však navrhl něco jiného, co je zcela uvěřitelné.

Wallington vysvětluje, že během své dlouholeté práce zkušeného tesaře čelil mnoha obtížným úkolům a výzvám, které zdánlivě neměly řešení. Jedním z takových případů bylo, když musel odstranit řezáním betonový blok vážící 1 200 kg, aniž by měl přístup ke stroji, který by to zvládl. Jakékoli řešení, jako například použití bouracího kladiva ke zmenšení kamene na menší kusy, bylo příliš časově náročné. Proto se rozhodl improvizovat…

Teorie

Wallington napřímil kvádr na dva oblázky, což mu úspěšně umožnilo těžký beton zvednout.

Následně se stal Stonehenge poněkud posedlý. Wallington se domnívá, že jeho technika s oblázky je naprosto logickým vysvětlením toho, jak mohl být slavný památník postaven.

Po odchodu do důchodu se Wallington pustil do testování svých teorií. Nejprve začal s bloky o hmotnosti 1 tuny. Jeho technika s oblázky to snadno zvládla. Wallington proto přešel na kvádr vážící 2 400 liber, který se mu podařilo přemístit zhruba o 300 stop. Nakonec se mu podařilo přemístit i stodolu o rozměrech 30 stop x 40 stop x 16 stop. Úkol snadno zvládl při pohybu rychlostí zhruba 6 stop za den.

Co si o panu Wallingtonovi a jeho teoriích myslíte vy? Pokud jsou přesné, poskytují věrohodnou představu o tom, jak to lidé, kteří Stonehenge postavili, dokázali bez moderního vybavení. Navíc Wallington zvládl všechnu práci sám, takže si představte, kolik toho mohla udělat skupina lidí, když pracovali společně. Dejte nám vědět své názory na toto téma a případné vlastní teorie v sekci komentářů níže!

Stonehenge Mystery plans

Zdroj: awesomeinventions.com