Ruské Středomořské úkolové síly se budou sestávat z 5-6 válečných lodí a mohou se rozšířit o účast jaderných ponorek, řekl v neděli velitel Námořnictva admirál Viktor Čirkov. „Počínaje letoškem plánujeme mít ve Středozemním moři celkem 5-6 válečných lodí a podpůrná plavidla, které se budou doplňovat na základě rotace z každé z flotil – Středomořské, Baltické, Severní a v některých případech i z Pacifické flotily. Podle rozsahu určení a jeho složitosti se může počet válečných lodí v úkolové skupině zvyšovat,“ řekl Čirkov RIA Novosti.


Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už před tím řekl, že bylo učiněno rozhodnutí nasadit trvalou úkolovou skupinu ve Středomoří k obraně ruských zájmů v této oblasti.

Velitel Ruského námořnictva rovněž řekl, že do Středomoří, bude-li to nezbytné, by mohly být nasazeny jaderné ponorky.

„Perspektivně je možné, že ty ponorky byl byly přítomny během sestavení 5. skvadrony. Tam jsou jak jaderné, tak dieselové ponorky. Vše bude záviset na situaci,“ řekl.

Sovětský svaz udržoval ve Středomoří 5. skvadronu mezi lety 1967 až 1992. Byla zformována, aby během Studené války vzdorovala 6. flotile US Navy a sestávala v různých dobách z 30-50 válečných lodí a podpůrných plavidel.

Rusko rovněž plánuje používat své Středomořské úkolové síly pro mise v Atlantiku a v Indickém oceánu, řekl šéf Námořnictva této země.

„Bude-li to nezbytné, tak bezpochyby, vzniknou-li nějaké úkoly v blízkých regionech, v Atlantickém a Indickém oceánu, tak lze těchto úkolových sil použít,“ řekl Čirkov.

Ruské námořnictvo teď cvičí důstojníky, kteří budou v tomto moři trvale vykonávat své povinnosti, řekl. „Tito lidé musí být důkladně vycvičeni, aby řešili své úkoly ne jen ve Středomoří, ale i v Atlantickém a Indickém oceánu,“ řekl.

Ústředí Ruských středomořských úkolových sil bude zřízeno už v létě 2013, řekl. „Toto ústředí bude zřízeno letos v létě a jeho důstojníci zůstanou na palubě jedné z vlajkových lodí ve Středozemním moři,“ řekl.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca