Rusko připravuje novou ofenzívu, aby znovu získalo iniciativu, i když se připravuje na dlouhé období patové situace na Ukrajině. (Foto: Wikimedia)

Téměř rok po invazi, která měla trvat týdny, připravuje Vladimir Putin novou ofenzívu na Ukrajině a zároveň připravuje svou zemi na konflikt s USA a jejich spojenci, který podle jeho očekávání potrvá roky.

Podle oficiálních představitelů chce Kreml demonstrovat, že jeho síly mohou po měsících ztrát znovu získat iniciativu, a vyvíjet tlak na Kyjev a jeho podporovatele, aby souhlasili s určitým druhem příměří, které by Rusku ponechalo kontrolu nad územím, které nyní okupuje.

Zástupce ruského velvyslance při OBSE Maxim Bujakevič uvedl, že USA a NATO se přiblížily k nebezpečné hranici na cestě k plnohodnotnému vojenskému konfliktu v Evropě poté, co se USA a Německo dohodly na vyslání moderních bojových tanků na Ukrajinu.

„Jejich záměrné kroky k eskalaci vojenské konfrontace na Ukrajině, provokace režimu k vojenským akcím proti obyvatelstvu Ruska s použitím západních těžkých zbraní a cílení na základě zpravodajských informací NATO jsou přímou cestou k plnohodnotnému vojenskému konfliktu v Evropě, z něhož definitivně sejdou naprosto všichni obyvatelé našeho kontinentu,“ řekl Bujakevič na zasedání Rady OBSE.

Zdroj: bloomberg.com