WASHINGTON – Spojené státy už léta trvají na tom, že Krym je stále součástí Ukrajiny. Přesto Bidenova administrativa od ruské invaze na Ukrajinu zastává tvrdý postoj. (Foto: Flickr)

A odmítá poskytnout Ukrajině zbraně, které potřebuje k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko využívá jako základnu k ničivým úderům.

Nyní se tato linie začíná zmírňovat.

Podle několika amerických představitelů, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, aby mohli diskutovat o této citlivé debatě, začíná Bidenova administrativa po měsících diskusí s ukrajinskými představiteli konečně připouštět, že Ukrajina může potřebovat sílu k úderu na ruské útočiště, i když takový krok zvyšuje riziko eskalace. Na Krymu mezi Černým a Azovským mořem se nacházejí desítky tisíc zakopaných ruských vojáků a četné ruské vojenské základny.

Představitelé Bílého domu trvají na tom, že nedošlo k žádné změně postoje. Krym podle nich patří Ukrajině.

„Po celou dobu války jsme říkali, že Krym patří Ukrajině a Ukrajina má právo bránit sebe a své suverénní území ve svých mezinárodně uznaných hranicích,“ uvedla Adrienne Watsonová, mluvčí Rady pro národní bezpečnost.

Soukromě vojenští a správní činitelé zpochybňovali užitečnost toho, aby Ukrajina soustředila útoky na Krym, a tvrdili, že ukrajinská armáda má lepší cíle jinde na bojišti.

Bidenova administrativa však dospěla k názoru, že pokud ukrajinská armáda dokáže Rusku, že jeho kontrola nad Krymem může být ohrožena, posílí to pozici Ukrajiny při případných budoucích jednáních. Kromě toho se zmenšily obavy, že by Kreml použil odvetnou taktickou jadernou zbraň, uvedli američtí představitelé a experti – i když upozornili, že toto riziko zůstává.

Nové úvahy o Krymu – který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014 – ukazují, jak daleko se představitelé Bidenovy administrativy dostali od začátku války, kdy se zdráhali dokonce veřejně přiznat, že Spojené státy poskytují ukrajinským jednotkám protiletadlové rakety Stinger.

Zdroj: seattletimes.com