Šéf britské vlády David Cameron odsoudil použití mučení americkými zvláštními službami. V prohlášení o referátu amerického Kongresu připomenul Cameron o riziku ztráty „morální autority“ v případě použití zakázaných způsobů výslechu. „Nebudeme moci zvítězit v boji s mezinárodním terorismem a extremismem, když se zřekneme našich morálních hodnot“, řekl britský premiér.


Z referátu Kongresu USA o protiteroristické činnosti CIA, který byl zveřejněn 9. prosince, se staly známy detaily sexuálních vyhrůžek a tvrdých metod výslechu, jichž používají příslušníci zvláštních služeb USA.

Ředitel CIA John Brennan vystoupil na ochranu krutých metod výslechu, jichž používali příslušníci výzvědného rezortu vůči osobám podezíraným z terorismu.

Brennan tvrdí, že nehledě na chyby, kterých se dopustili zvláštní služby, pomáhala tato technika výslechu zabránit dalším útokům, získávat informaci pro dopadení zločinců a zachraňovat životy. Mezitím zvláštní referent OSN pro lidská práva v podmínkách boje s terorismem Ben Emmerson vyzval k tomu, aby byli američtí úředníci, na jejichž pokyny se mučení užívalo, povolání k trestní odpovědnosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru