Nejvyšší soud v USA rozhodl, že administrativa nebyla oprávněna nařídit vakcínu v podnicích s více než 100 zaměstnanci, případně je testovat alespoň jednou týdně. Nejvyšší soud však potvrdil povinnost zdravotnických pracovníků. (Foto: Flickr / ilustrační)

Pro Joea Bidena je to neúspěch. Nejvyšší soud ve čtvrtek zablokoval povinnost podniků s nejméně 100 zaměstnanci nařídit svým zaměstnancům očkování proti Covidu, případně je alespoň jednou týdně testovat. Opatření, které se týkalo 84 milionů lidí, oznámil Bílý dům na začátku září a mělo vstoupit v platnost na začátku roku.

Nejvyšší soud v USA rozhodl, že nástroj, který byl zvolen k uložení této povinnosti očkování – agentura OSHA, která je zodpovědná za pracovní podmínky – nebyl legitimní. „Ačkoli Kongres nepochybně udělil agentuře OSHA pravomoc regulovat pracovní rizika, neudělil jí pravomoc regulovat veřejné zdraví v širším měřítku,“ uvedl soud ve své zprávě. Rozhodnutí bylo přijato šesti (z devíti) konzervativními soudci soudu proti doporučení tří progresivních soudců.

Na Nejvyšší soud se obrátilo 27 států v čele s republikánskými představiteli a také Federace nezávislých podniků (NFIB). „Dnešní rozhodnutí chrání naše individuální práva a práva států na nalezení řešení, která jsou nejlepší pro jejich občany,“ uvedl generální prokurátor státu Ohio, který zastupuje státy. „Dnešní rozhodnutí je vítanou úlevou pro americké malé podniky, které se od začátku pandemie snaží své podnikání znovu nastartovat,“ uvedla Karen Harnedová, výkonná ředitelka právního centra NFIB pro malé podniky.

Soud však potvrdil požadavek, aby zaměstnanci zdravotnických zařízení provozujících federální programy (Medicare a Medicaid) byli očkováni – bez možnosti alternativního testování. Toto opatření se týká více než 10 milionů lidí.

Joe Biden ve svém prohlášení uvedl, že je „zklamán“, ale vyzval „vedoucí představitele podniků, aby se okamžitě připojili k těm, kteří se již zmobilizovali – včetně jedné třetiny společností ze seznamu Fortune 100“. Velké společnosti, jako je Walmart a Disney, se před několika měsíci postavily do čela povinného očkování.

Některé společnosti se spokojily s tím, že federální úřad uložil své pravomoci, aby nemusely samy ukládat povinnost očkování. Banka Citi, která právě pohrozila svým zaměstnancům propuštěním, tak poukázala na závazek, který jí uložila státní správa.

Na napjatém trhu práce a v souvislosti s rekordním počtem výpovědí v některých odvětvích se však některé společnosti stále zdráhají zavést vakcínu v obavě, že zaměstnanci raději odejdou ze zaměstnání. Jiné se snaží zdržovat tím, že nechávají zaměstnance, kteří se k vakcíně staví nepřátelsky, pracovat z domova.

Velká část zaměstnanců, na které se cenzurované opatření vztahuje, již byla očkována. V mnoha továrnách a v některých státech, zejména na jihu USA, však zůstává míra nezaměstnanosti nízká. Celkově je v USA plně očkováno 62,7 % populace (v EU 70,9 %). Počet infekcí prudce stoupá v případě varianty Omicron, kdy se denně objeví téměř 800 000 nových infekcí a 1 800 úmrtí.

Zdroj: lesechos.fr