Téměř 40 let po záhadném zmizení patnáctileté dívky ve Vatikánu zahájila justice církevního státu první oficiální vyšetřování. (Foto: Flickr)

Orgány činné v trestním řízení chtějí prověřit podezření a stopy, že Emanuela Orlandiová, dcera zaměstnance kurie a občana Vatikánu, byla unesena nebo zavražděna. Dospívající dívka se 22. června 1983 nevrátila domů z hodiny hudby v římském starém městě. Tělo se nikdy nenašlo.

V pondělí večer bylo zahájení vyšetřování potvrzeno z Vatikánu poté, co o novém vývoji informovala jako první tisková agentura Adnkronos. „Je to dobrá zpráva,“ řekl Pietro Orlandi, bratr zmizelé ženy, deníku La Stampa (úterý).

„Jsem přesvědčen, že ve Vatikánu je mnoho lidí, včetně vysoce postavených, kteří vědí, co se tehdy stalo.“

V průběhu čtyř desetiletí se kolem případu vyrojilo nespočet fám a teorií: například že Orlandiová byla unesena, aby osvobodila papežova vraha Aliho Agcu; že mladá žena byla zneužita vysokým úředníkem kurie; že do případu je zapleten římský mafiánský klan Banda della Magliana.

Případ pohřešované osoby se nedávno stal mezinárodně známým díky vlastnímu seriálu společnosti Netflix („Vatican Girl“), který představil různé scénáře a podezřelé prvky kolem případu Orlandi.

Jak informovala italská média, hlavní vatikánský žalobce Alessandro Diddi chce nyní znovu prozkoumat všechny důkazy a dokumenty z té doby a vyslechnout svědky, včetně kardinálů.

Na konci roku 2015 římské státní zastupitelství případ archivovalo. Orlandiho příbuzní se poté znovu obrátili na Vatikán a přímo na papeže Františka. Pozorovatelé spekulují, že poslední, kdo vyvinul nátlak, mohl být sám papež.

Do případu je zapojen i nedávno zesnulý emeritní papež Benedikt XVI. a jeho osobní sekretář Georg Gänswein. Pietro Orlandi je přesvědčen, že Gänswein ví něco o vatikánském spisu v této věci – německý arcibiskup to sám řekl právníkovi pozůstalé rodiny.

V knize, která vyjde tento týden, však Gänswein píše: „Nikdy jsem nic, co by se týkalo případu Orlandi, nesestavil. Tento fantomový spis nebyl zveřejněn, protože prostě neexistuje.“

Zdroj: upday.com