Putinovo krátkodobé vánoční příměří už přišlo a odešlo, v pátek trvalo snad jen několik hodin. V sobotu, na Štědrý den pro ukrajinské a ruské pravoslavné, se údajně obnovilo rozsáhlé ostřelování podél linie dotyku. (Foto: Twitter)

„Dělostřelecké výměny v pátek bušily do válkou poznamenaných měst na východě Ukrajiny, přestože ruský vůdce Vladimir Putin jednostranně nařídil svým silám, aby na 36 hodin přerušily útoky kvůli pravoslavným Vánocům,“ píše agentura AFP.

Někteří očití svědci uvádějí, že od samého počátku toho, co mělo být přestávkou v bojích, docházelo k občasnému ostřelování: „Novináři agentury AFP však slyšeli odcházející i přicházející palbu ve frontovém městě Bachmut na východě Ukrajiny i po době, kdy mělo začít ruské příměří.“

Zejména Kreminna a další místa v horkých oblastech napříč Doněckem a Luhanskem byla svědkem přestřelek, o nichž informovaly také Al-Džazíra, Sky News, Reuters a další mezinárodní agentury, které pozorně sledovaly vývoj na ukrajinském bojišti.

Ukrajinské úřady v Chersonu hlásí několik zraněných civilistů a jednoho zabitého pracovníka záchranné služby, zatímco Bachmut a nedaleká Krasna hlásí oběti na životech. Boje se obnovily v Charkově, Sumách, Mykolajivu a Záporoží, uvádí Sky News.

Hlavní západní média v sobotu jednotně obviňují Putina, že jeho síly porušily nařízené jednostranné příměří. Důležité je však poznamenat, že tatáž média se obvykle téměř výhradně opírají o pohled a tvrzení ukrajinských představitelů a vojenských velitelů.

Od samého počátku, kdy bylo ve čtvrtek vánoční příměří vyhlášeno, k němu západní spojenci Ukrajiny přistupovali s všeobecnou skepsí. Kyjevské úřady jej odmítly jako „cynický trik“ a „past“ s cílem, aby se ruské síly přeskupily a získaly více času proti ukrajinské protiofenzívě. Ukrajina od samého počátku slibovala, že jej nebude dodržovat, což činí současná tvrzení, že příměří porušuje Rusko, přinejmenším podezřelými.

Na rozdíl od dřívějších případů, kdy se účastnil velkých katedrálních bohoslužeb, Putin letos sledoval vánoční bohoslužby sám za přítomnosti ruských pravoslavných duchovních…

Bidenova administrativa a Pentagon rovněž naznačily, že se jedná o faleš a lest. Zůstává však u toho, že po několik hodin v pátek nedošlo k žádným větším incidentům na bojišti ani k rozsáhlým úderům, a to navzdory tvrzení o sporadickém ostřelování.

Zdá se, že pokus o příměří byl Západem považován v podstatě za „mrtvý při příjezdu“ jen proto, že ho navrhl Putin. A přitom tytéž země od počátku naléhaly na Rusko, aby umlčelo své zbraně a zastavilo postup svých sil. Jediné, co tento prázdninový pokus o příměří zdůraznil, je to, že možnost trvalejšího míru se nyní zdá být vzdálenější než kdy jindy. Ukázal také, že Západ při dané příležitosti nebere myšlenku přerušení bojů vůbec vážně; dokonce ji ani tolik nepovažuje za „otevření“ dialogu.

Zdroj: zerohedge.com