Bílý dům odmítl Putinovu výzvu k vánočnímu příměří na Ukrajině. Ruský vůdce dříve během dne nařídil jednostranné 36hodinové příměří pro své síly počínaje pátkem, které bude zřejmě platit i přesto, že ho Ukrajina odmítla. (Foto: Flickr)

Pravděpodobně ruské síly dostaly pokyn, aby počínaje dnem pravoslavného Štědrého dne (pátek) zastavily palbu podél linie dotyku, pokud na ně nebude stříleno z ukrajinské strany.

Bidenova administrativa to označila za „cynický trik“, aby se ruské síly mohly přeskupit.

Sám Biden řekl, že návrh na příměří není „myšlen vážně“ – jak cituje prezidentova slova The Hill:

Prezident Biden ve čtvrtek prohlásil, že výzva ruského prezidenta Vladimira Putina k dočasnému, vánočnímu příměří je snahou „najít nějaký kyslík“, a odmítl, že by Kreml myslel vážně nalezení odstupové rampy pro svůj útok proti Ukrajině.

Prezident uvedl, že se „zdráhá reagovat na cokoli, co Putin řekne“, ale charakterizoval Kreml jako cynický útok na civilisty během prosincových svátků.

„Byl připraven bombardovat nemocnice a školky a kostely 25. a na Nový rok – myslím, že se snaží najít nějaký kyslík,“ dodal Biden.

Na ministerstvu zahraničí označil mluvčí Ned Price Putinovo vyhlášení vánočního příměří za „cynický trik… aby si odpočinuli, zregenerovali síly, přeskupili se a nakonec znovu zaútočili, aby znovu zaútočili s potenciálně ještě větší pomstou, ještě větší brutalitou, ještě větší smrtelností, kdyby bylo po jejich“.

Většina obyvatel obou zemí se hlásí k pravoslavné církvi, přičemž ruští a ukrajinští pravoslavní křesťané tradičně slaví Vánoce 7. ledna.

Německo bylo dříve během dne mezi prvními západními zeměmi, které Putinovo prohlášení odmítly jako neautentické.

Přitom je ironií osudu, že ze Západu již několik měsíců od začátku konfliktu zaznívají výzvy, aby ruské jednotky ukončily boje.

Člověk by si myslel, že jakoukoli přestávku v bojích, byť dočasnou, Západ uvítá – ale bohužel ne.

Zdroj: thehill.com