Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil vyslání válečné lodi vyzbrojené novými hypersonickými raketami Zircon na misi do Atlantiku a Indického oceánu, což by mohlo být poselstvím a varováním Západu před eskalací situace na Ukrajině. (Foto: Flickr)

Nasazení fregaty má zřejmě maximálně ovlivnit veřejnost, vzhledem k tomu, že oznámení učinil sám Putin v televizním konferenčním hovoru se svým ministrem obrany Sergejem Šojgu.

Spolu se Šojguem se Putin obrátil na Igora Krohmala, velitele fregaty, která nese jméno „Admirál loďstva Sovětského svazu Gorškov“ – a připomněl mu, že loď je při misi vyzbrojena hypersonickými zbraněmi Zircon – opět v koordinovaném poselství, které nasazení poprvé odhalilo veřejnosti.

„Tentokrát je loď vybavena nejnovějším hypersonickým raketovým systémem – ‚Zircon‘ – který nemá obdoby,“ uvedl Putin. „Chtěl bych posádce lodi popřát úspěch ve službě pro blaho vlasti.“

Očekává se, že loď během své mise v Atlantiku v určitém okamžiku vpluje také do Středozemního moře, ačkoli časový harmonogram této plavby zůstává nejasný.

„Tato loď, vyzbrojená ‚Zirkony‘, je schopna zasadit přesné a silné údery nepříteli na moři i na souši,“ reagoval Šojgu na Putinovo oznámení. Šéf obrany rovněž zdůraznil, že Zircon je neporazitelný, dokáže se vyhnout jakémukoli systému protivzdušné obrany na světě díky své údajné schopnosti letět devítinásobnou rychlostí zvuku.

Podle deníku The Telegraph se již dostává do Atlantiku, a to na základě středeční zprávy publikace, že „válečná loď vyzbrojená novými hypersonickými řízenými střelami na cvičné misi [se vydala] kolem Británie do Atlantického a Indického oceánu a Středozemního moře“.

To vše následuje po loňských zkušebních startech Sarmatů – mezikontinentálních raket schopných nést jaderné hlavice – startech, které byly potvrzeny na vysoce medializovaných videích.

Mezitím Kreml opakovaně varoval Západ, aby se hlouběji neangažoval na Ukrajině, a to ve chvíli, kdy americká administrativa schválila přesun protivzdušné obrany Patriot do Kyjeva.

Washington se však snažil tvrdit, že baterie Patriotů nebudou obsluhovat žádní američtí vojáci, ale že bude nějakou dobu – nejméně šest či více měsíců – trvat, než bude ukrajinský personál vyškolen v obsluze Patriotů.

Zdroj: msn.com