Americká armáda zvažuje, že by na základně ve Spojených státech vycvičila ukrajinské síly v používání protiraketových systémů Patriot, uvedl ve čtvrtek server Politico s odvoláním na dva nejmenované představitele Pentagonu. (Foto: Flickr)

Jedna baterie protivzdušné obrany Patriot a munice pro tento systém byly zahrnuty do balíčku zbraní v hodnotě 1,85 miliardy dolarů, který USA ve středu oznámily pro Ukrajinu. Znamená to eskalaci americké vojenské pomoci, neboť Patrioty vyrobené společností Raytheon jsou považovány za nejmodernější systémy protivzdušné obrany v arzenálu USA.

Podle vojenských expertů by výcvik Ukrajinců v používání systému měl trvat asi šest měsíců, což je časový plán, který by v případě brzkého zahájení výcviku umožnil nasazení systému na bojišti již začátkem léta. Obsluha jedné baterie Patriotů vyžaduje asi 90 vojáků, což ukazuje, o jak pokročilý systém se jedná.

Pentagon školí Ukrajince v používání jiných zbraní dodaných USA v Německu a jinde v Evropě, ale od únorové invaze Ruska podobný program uvnitř USA neprobíhá.

„Od únorové ruské invaze absolvovaly ukrajinské ozbrojené síly ve východní Evropě, Německu a Velké Británii výcvik v používání řady různých zbraňových systémů poskytovaných NATO, včetně dělostřeleckého raketového systému s vysokou mobilitou vyrobeného v USA,“ poznamenal Politico. „Až do této chvíle však žádný z těchto výcviků neprobíhal ve Spojených státech.“

Pokud se výcvik uskuteční v USA, bude to pravděpodobně ve Fort Sill v Oklahomě, kde se podle úředníků Politico nachází většina trenažérů a simulátorů.

Ve zprávě se uvádí, že Pentagon zvažuje, zda provést celý výcvik v USA, nebo jeho další části dokončit ve třetí zemi. Jeden z úředníků uvedl, že USA nedají Ukrajině baterii, dokud její síly nebudou vědět, jak ji používat, a pravděpodobně půjde o systém, který má americká armáda ve skladu, a ne o systém, který je nasazen.

Zdroj: antiwar.com