Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek oznámil ukončení částečné mobilizace z minulého měsíce, neboť bylo dosaženo cílového počtu 300 000 vojáků, kteří mají posílit operační podporu vojenských akcí na Ukrajině. Tento okamžik byl zachycen v televizním přenosu s prezidentem Vladimirem Putinem. (Foto: Flickr)

„Dnes bylo ukončeno odesílání občanů povolaných během mobilizace. Vyrozumění občanů [k nástupu do vojenské služby] bylo ukončeno,“ citovala šéfa obrany státní agentura RIA Novosti.

„Vámi stanovený úkol – zmobilizovat 300 000 lidí – byl splněn. Žádné další úkoly se neplánují,“ řekl Šojgu Putinovi během televizního setkání.

Upřesnil, že z mobilizovaných rekrutů je asi 82 000 již v zóně konfliktu na Ukrajině a 218 000 ještě prochází výcvikem.

Putin Šojguovi na schůzce řekl: „Na základě zkušeností s vedením speciální vojenské operace je třeba promyslet a provést úpravy všech složek ozbrojených sil, včetně pozemních sil.“ – a pověřil ministerstvo obrany provedením potřebných „úprav“ či modernizace.

„Během částečné mobilizace bylo do ozbrojených sil vysláno přes 1300 představitelů výkonné moci a přes 27 000 podnikatelů. Asi 13 000 občanů se přihlásilo dobrovolně ještě předtím, než obdrželi oznámení o odvodu, a byli do ozbrojených sil posláni jako dobrovolníci. Průměrný věk mobilizovaných občanů je 35 let,“ pokračoval Šojgu.

Dodatečně zdůraznil, že všichni mobilizovaní mají nyní nárok na zvláštní státní dávky jako označení váleční veteráni. „Dohodněme se, že v prosinci na výroční radě po celé této práci, znovu opakuji, i na expertní úrovni, budete informovat o návrzích, které by mohly být přijaty,“ řekl Putin Šojguovi v závěru jednání.

Mezitím, po více než měsíci zpráv o rozsáhlých ukrajinských ziscích uprostřed protiofenzívy na východě a jihu, prokyjevské síly údajně zpomalují – a v některých případech jsou opět zatlačovány zpět, uvádí The Moscow Times s odvoláním na obranného analytika Rand Corporation:

Dobytí Bachmutu, města v Doněcké oblasti, kde se těží sůl a kde před válkou žilo 70 000 lidí, by Rusku poskytlo klíčovou oporu pro zahájení ofenzivy směrem k velkým městům, jako je Slovjansk a Kramatorsk – a ospravedlnilo by rozhodnutí Moskvy nasadit v uplynulém měsíci do boje tisíce mužů.

„Bachmut je jedním z mála míst, kde Rusko od léta postupuje spíše vpřed než vzad,“ řekl [James] Black.

Nicméně obrovská koncentrace ukrajinského dělostřelectva na ruských frontových liniích – podporovaná a udržovaná nedávným přílivem masivních dodávek zbraní od západních spojenců – znamenala pro ruskou stranu pravděpodobně velké ztráty, zejména když se zdá, že v oblasti Chersonu dochází k pomalému ruskému ústupu. Existují náznaky, že Rusko pokračuje ve stahování civilistů z města v rámci příprav na rozsáhlou městskou válku.

Zdroj: zerohedge.com