Průzkum CNN/ORC zveřejněný těsně po debatě z poslední noci, zjistil, že Hillary Clinton zaznamenala nad svým rivalem Donaldem Trumpem jasné vítězství. Je v tom ale problém – průzkumový vzorek obsahoval 41 % Demokratů v porovnání s 26 % Republikány. Po dotazu: „Kdo si myslíte, že při debatě odvedl lepší práci – Hillary Clinton nebo Donald Trump?“ řekl 62 % respondentů, že Hillary, zatímco 27 %, že Trump.


Z čehož okamžitě vznikl dojem, že Hillary v debatě Trumpa trumfla a pro média to stanovilo standard k jejich povídačce, že tahle noc byla pro republikánského kandidáta špatná.

Avšak 33% lidí, účastnících se průzkumu se identifikovalo jako Nezávislí, 41 % se označilo za Demokraty, zatímco 26 % se identifikovalo za Republikány.

To představuje vychýlení o 15 % mezi Demokraty a Republikány – což znamená, že průzkum byl hrubě nakloněn ve prospěch Demokratů už před tím, než se vůbec ptali, kdo v debatě zvítězil.

Téměř tři čtvrtiny respondentů nebyli Republikáni a tázáno bylo o 57 % více Demokratů než Republikánů. Kdyby byl vzorek vybraný z 41 % respondentů, co jsou Republikány, a jen 26 % identifikujících se za Demokraty, tak by výsledek byl téměř určitě ve prospěch Trumpa.

Text potvrzující, že průzkum měl ohromnou nevyváženost ve prospěch Demokratů, nebyl na webové stránce CNN s článkem o průzkumu uveden, ale lze ho najít jako PDF soubor na image serveru CNN.