Vzhledem k tomu, že ještě včera byla každá významná osoba, která chtěla hovořit o možnostech mírového plánu na Ukrajině nebo která vyjádřila naději na ukončení války jednáním, odsouzena a okřiknuta jako „agent Kremlu“, došlo ke zcela nečekanému vývoji. (Foto: Flickr)

Skupina 30 demokratů ve Sněmovně reprezentantů nyní naléhá na Bidenovu administrativu, aby pokračovala v diplomatické cestě s Moskvou.

Deník Washington Post, který podrobně popsal obsah dopisu, který kongresoví demokraté zaslali prezidentu Bidenovi, zdůraznil, že poprvé vyzývají USA, aby „dramaticky změnily“ svou strategii v otázce války na Ukrajině, přičemž rozmělňující se konflikt nyní dosáhl osmiměsíční hranice.

„Čím déle válka na Ukrajině trvá, tím větší je riziko eskalace – s rozsáhlým a ničivým dopadem,“ uvedla pro Washington Post poslankyně Pramila Jayapalová (D-Wash.), která stojí v čele snah o komplexní změnu strategie. „Neměli bychom si dělat iluze o výzvě, která je před námi, ale … já a moji kolegové naléháme na administrativu, aby se aktivně zapojila do diplomatického úsilí ve snaze hledat realistický rámec pro příměří.“

Reprezentantka Pramila Jayapalová a další progresivní demokraté, prostřednictvím The Hill.
Zásadní je, že se zdá, že poslední měsíc zostřené jaderné rétoriky skutečně probouzí některé z politiků, kteří se zdáli být náměsíční přímo do „Armagedonu“ – jak se vyjádřil 6. října sám Biden ve svém ultra-odstrašujícím výroku. Biden tehdy před demokratickým publikem na newyorském fundraisingu prohlásil: „Snažíme se zjistit, co je Putinova off-rampa? Kde vystupuje? Kde najde cestu ven?“ A o ruském prezidentovi pak tvrdil: „Nežertuje, když mluví o možném použití taktických jaderných zbraní nebo biologických a chemických zbraní.“

Skupina 30 demokratů se ve svém dopise chopila některých z těchto dřívějších varování před klopýtnutím do 3. světové války a Bidena oslovila následovně…

Zásadní je, že jste toho dosáhl a zároveň trváte na tom, že je nezbytné vyhnout se přímému vojenskému konfliktu s Ruskem, který by vedl ke „třetí světové válce, čemuž se musíme snažit zabránit“. Riziko použití jaderných zbraní se odhaduje, že je nyní vyšší než kdykoli od vrcholu studené války. Vzhledem ke katastrofickým možnostem eskalace jaderných zbraní a chybným výpočtům, které se zvyšují tím více, čím déle tato válka pokračuje, souhlasíme s vaším cílem vyhnout se přímému vojenskému konfliktu jako prvořadé národně-bezpečnostní prioritě.

Vzhledem k destrukci, kterou tato válka pro Ukrajinu a svět vytváří, jakož i k riziku katastrofické eskalace, jsme rovněž přesvědčeni, že je v zájmu Ukrajiny, Spojených států a světa vyhnout se vleklému konfliktu. Z tohoto důvodu Vás naléhavě žádáme, abyste vojenskou a hospodářskou podporu, kterou Spojené státy poskytly Ukrajině, spojili s aktivním diplomatickým tlakem a zdvojnásobili úsilí o nalezení realistického rámce pro příměří. To je v souladu s Vaším uznáním, že „zde bude muset dojít k vyjednanému urovnání“, a s Vaší obavou, že Vladimir Putin „teď nemá východisko, a já se snažím přijít na to, co s tím uděláme“.

Až na to, že ve skutečnosti už dlouho nedošlo k žádnému serióznímu „úsilí“, které by hledalo „realistický rámec“ pro příměří… pravděpodobně ne od prvních tří měsíců války, které skončily jednáním v Istanbulu. Jedním výjimečným světlým bodem, který z Istanbulu vzešel, však byla dohoda o vývozu obilí, kterou zprostředkovala OSN a Turecko a která, jak je třeba poznamenat, visela na vlásku.

Tento nový tlak na to, aby se USA vážně pustily do vyjednávání, přichází poté, co přední republikáni naznačili, že v budoucí sněmovně vedené GOP nebude pro Ukrajinu vypsán žádný „bianko šek“ poté, co USA již přislíbily bezprecedentní desítky miliard dolarů. Nyní se tedy zdá, že se kontingent demokratů připravuje na tuto zřetelnou možnost vzhledem k tomu, že se blíží listopadové volby v polovině volebního období.

„Neděláme si iluze o obtížích spojených s angažováním Ruska vzhledem k jeho pobuřující a nezákonné invazi na Ukrajinu,“ píše se dále v dopise demokratů.

„Pokud existuje způsob, jak ukončit válku a zároveň zachovat svobodnou a nezávislou Ukrajinu, je povinností Ameriky usilovat o všechny diplomatické cesty k podpoře takového řešení, které je přijatelné pro ukrajinský lid.“

Tyto hlasy však zatím zůstávají v menšině. WaPo poznamenává, že navzdory velkým jménům demokratických pokrokářů na dopise, včetně AOC, zůstává zásadní změna v politice administrativy na Ukrajině prozatím nepravděpodobná. „Dopis podepsali někteří z nejznámějších a nejvýraznějších liberálních demokratů v Kongresu, včetně poslanců. Jamie Raskin (Md.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Ro Khanna (Calif.) a Ilhan Omar (Minn.),“ upřesňuje zpráva.

WaPo uzavírá: „Prozatím jejich postoj zůstává menšinový v Demokratické straně, která v drtivé většině podpořila Bidenovo odsouzení Ruska a jeho vedení globální koalice, která má Ukrajině poskytnout masivní podporu. Biden konflikt zarámoval jako součást svého širšího názoru, že svět je svědkem historické konfrontace mezi autoritářstvím a demokracií.“

Zdroj: progressives.house.gov