Podle prezidentky společnosti Pfizer Angely Lukinové hodlá společnost Pfizer po ukončení nákupního programu Washingtonu zvýšit cenu vakcíny COVID-19 ve Spojených státech až čtyřnásobně. (Foto: Flickr)

Vakcína COVID-19 společnosti Pfizer je v současné době poskytována vládou USA všem Američanům zdarma. V příštím roce, až vyprší mimořádný stav v oblasti veřejného zdraví v USA, se trh s vakcínou COVID-19 přesune na soukromé pojištění. Federální vláda platí za jednu dávku vakcíny společnosti Pfizer zhruba 30 dolarů. Po ukončení vládního nákupního programu Lukin očekává, že cena jedné dávky se bude pohybovat kolem 110 až 130 dolarů.

„Jsme přesvědčeni, že cena vakcíny COVID-19 v USA odráží její celkovou nákladovou efektivitu a zajišťuje, že cena nebude pro pacienty překážkou v přístupu,“ uvedl podle agentury Reuters Lukin.

Vedoucí pracovník společnosti Pfizer očekává, že nákup vakcíny bude převeden do soukromého sektoru „nejdříve“ v prvním čtvrtletí roku 2023. Podle Lukina bude vakcína i nadále dostupná zdarma pro lidi, kteří mají státní nebo soukromé pojištění.

V roce 2021 společnost Pfizer díky prodeji vakcíny COVID-19 vydělala téměř 37 miliard dolarů, přičemž celkové příjmy se zdvojnásobily na 81,3 miliardy dolarů. Společnost očekává, že v letošním roce dosáhnou tržby 98 až 102 miliard dolarů.

Podle britské organizace Global Justice Now byla vakcína COVID-19 společnosti Pfizer vyvinuta firmou BioNTech a podpořena grantem ve výši 375 milionů eur (366 milionů dolarů) od německé vlády a dluhovým financováním ve výši 100 milionů eur (97 milionů dolarů) od Evropské investiční banky, která je veřejně vlastněným subjektem.

„Dovolili jsme společnosti Pfizer, aby tuto zásadní lékařskou inovaci zatajila velké části světa, a přitom okrádala veřejné zdravotnické systémy s do očí bijící přirážkou,“ uvedl podle deníku The Guardian Tim Bierley, pracovník farmaceutické kampaně této skupiny.

Vzhledem k tomu, že očkování vakcínou COVID-19 podstupuje stále méně lidí, budou muset výrobci vakcín výrazně zvýšit ceny, aby splnili očekávání příjmů, která má Wall Street pro rok 2023 a další roky.

Mnozí odborníci očekávali, že počet ročních očkování vakcínou COVID-19 bude odpovídat počtu ročních očkování proti chřipce. Ve Spojených státech se každoročně aplikuje 160 milionů očkování proti chřipce. Protože se však mnoho Američanů začíná zdráhat nechat se očkovat proti vakcíně COVID-19, očekávání ohledně velikosti trhu se zmírnila.

„To, že se říká, že pandemie skončila, nemotivuje lidi k očkování,“ řekl agentuře Reuters Dr. Bruce Farber, vedoucí oddělení veřejného zdraví a epidemiologie newyorského nemocničního systému Northwell Health.

Rostou také obavy z možných vedlejších účinků vakcín COVID-19, které by mohly utlumit trh.

Nedávno vydal generální chirurg Floridy Dr. Joseph A. Ladapo nové pokyny týkající se mRNA vakcín COVID-19, jako jsou ty vyráběné společností Pfizer. Pokyny doporučují mužům ve věku od 18 do 39 let, aby si tyto vakcíny nenechávali aplikovat, a varují před zvýšeným rizikem úmrtí v důsledku srdeční činnosti.

Společnost Pfizer mezitím předložila Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv žádost o udělení povolení k mimořádnému použití posilovacích vakcín COVID-19 pro děti od pěti let.

Zdroj: theepochtimes.com