Policie zadržela důvěrníka George Sorose kvůli obchodům na londýnské burze, které se uskutečnily o Vánocích 2017. (Foto: Flickr)

Podle obžaloby nezákonně manipuloval s trhem, z čehož měla značný prospěch jeho společnost i společnost Soros Fund Management.

Maďarský portál Index.hu uvedl, že 52letý podnikatel Neill Phillips byl minulý týden zatčen ve Španělsku na popud USA. Americké úřady ho podezřívají z nezákonných machinací na burze.

Phillips údajně o Vánocích 2017 nezákonně manipuloval se směnnými kurzy amerického dolaru a jihoafrického randu. Prostřednictvím FX opcí spekuloval, že jihoafrický rand po zvolení Cyrila Ramaphosy prezidentem Jihoafrické republiky koncem roku 2017 výrazně posílí vůči americkému dolaru.

„Pokud by kurz dolaru vůči randu klesl pod 12,5 kdykoli před 2. lednem 2018, Phillips by vydělal 20 milionů dolarů,“ uvedli američtí prokurátoři.

Protože směnné kurzy se nevyvíjely podle jeho představ. Prostřednictvím singapurské finanční holdingové společnosti Nomura Holdings prodal 725 milionů dolarů, čímž se kurz snížil na 12,4975.

Phillipsova společnost Glen Point Capital získala z transakce 16 milionů dolarů a investiční společnost Soros Fund Management George Sorose 4 miliony dolarů.

Společnost Nomura Holdings však zahájila interní vyšetřování, které vyústilo v Phillipsovo zatčení. Neil Phillips byl newyorskou prokuraturou obviněn z několika finančních podvodů a tento případ vyvolal na Wall Street velký rozruch.

Zdroj: afr.com