Napětí mezi NATO se po sérii vzdušných střetů nad východním Středomořím stupňuje. Nejvýznamnější nedávný incident, který jsme podrobně popsali na začátku tohoto týdne, se odehrál 23. srpna a týkal se Turecka, které tvrdilo, že řecké síly dosáhly radarového zaměření tureckého letounu F-16 nad mezinárodním vzdušným prostorem. (Foto: Flickr / ilustrační)

Atény toto obvinění rychle důrazně popřely v souvislosti s pokračujícími obviněními Ankary, že Řecko usiluje o militarizaci ostrovů v blízkosti tureckého pobřeží, které jsou předmětem smlouvy. Turecko však hodlá předložit své argumenty velení NATO, což je nejnovější známka výrazných trhlin ve vojenské alianci.

Jak píše turecký deník Hurriyet Daily, ministerstvo obrany „podle svých zdrojů zašle radarové stopy a snímky řeckého obtěžování tureckých stíhaček systémy protivzdušné obrany S-300 NATO i všem 30 spojeneckým zemím“.

Turecko již dříve označilo radarový zámek za „nepřátelský akt“ – což by mohlo oprávněně vyvolat vojenskou protireakci, pokud by se Ankara rozhodla.

Řecko ze své strany tvrdí, že v inkriminovaný den turecké vojenské letouny narušily řecký vzdušný prostor bez jakéhokoli předchozího varování, a popisuje, že turecké letouny se objevily bez předchozího upozornění, aby doprovázely americké B-52. Zatímco B-52 měly povolení k překročení jeho vzdušného prostoru, turecká letadla se objevila jako neznámé subjekty. Atény to považovaly za úmyslnou provokaci.

Očekává se také, že Turecko doloží velitelství NATO, že řecká letadla narušila jeho vzdušný prostor více než 250krát při obtěžujících manévrech.

„Ministerstvo také informovalo, že řecké bojové letouny narušily turecký vzdušný prostor 256krát od začátku roku 2022,“ uvádí zpráva Hurriyet. „Kromě toho letos obtěžovaly turecké letouny 158krát,“ uvedlo ministerstvo. Na moři řecká pobřežní stráž narušila turecké teritoriální vody 33krát, dodalo.“

Turecko, Řecko a Kypr se již léta přou o rozšíření tureckých práv na těžbu ropy a zemního plynu ve východním Středomoří. Turecko využívá své okupace severního Kypru k tomu, aby tvrdilo, že všechny vody obklopující ostrov jsou férovou hrou pro jeho výzkumná a vrtná plavidla.

Ostatní členové EU, zejména Francie, důrazně podpořili Kypr, který je členem EU, a odsoudili narušení jeho teritoriálních vod. Francie dokonce na znamení solidarity provedla řadu společných cvičení s Řeckem a Kyprem.

Zdroj: hurriyetdailynews.com