Včera jsme správně předpověděli, že ač je pozornost světa odvrácena k tomuto a k tamtomu, tak příštím skutečným katalyzátorem vývoje v krátkodobém výhledu bude nedělní hlasování v ukrajinském referendu, jehož výsledky budou krátce po 11. květnu s náznaky, že si téměř se 100% jistotou tento ukrajinský region odhlasuje nezávislosti. Po tom hned rychle následoval Putinův dovedný diplomatický gambit, ten totiž dobře věděl, že Doněck prostě řekne, ne, ale i tak navrhl, aby referendum odložili, a tak si opatřil výmluvu pro západní tisk, který na něj útočil, že už podruhé používá krymskou taktiku během dvou měsíců.


A tohle se potvrdilo dnes ráno, když doněčtí „separatisté“ opravdu Putinovi zdvořile poděkovali za jeho starost, rozhodli se však pokračovat s víkendovým referendem i tak.

Ironií je, jak jsme rovněž včera vysvětlili, že krymský scénář je zase jednou plně rozehraný. Tohle přesně potvrzují Zprávy z Donbasu, které před chvílí ohlásily, že vzápětí po už jistém referendu 11. května o týden později, tj. 18. května, východní Ukrajina formalizuje proces ruské anexe, když dojde „ke druhému kolu referenda, kdy se budou ptát, zda voliči podporují připojení Doněckého regionu k Rusku.“

Ze Zpráv z Donbasu:

[quote align="center" color="#999999"]

Administrativa samozvané Doněcké republiky při shromáždění na náměstí oznámila „referendum“ ve dvou kolech. Jak z Donbasu informuje korespondent URA, první kolo referenda proběhne 11. května.

V prvním kole obyvatelům Doněcka nabídnou hlasování o uznání Doněcké republiky a pak 18. května proběhne druhé kolo „referenda“, kdy se jich budou ptát, zda podporují přistoupení Doněckého regionu k Rusku.

Rozhodnutí o takovémto postupu „referenda“ bylo přijato dnes na shromáždění Doněcké národní rady v Doněcku.

Všimli jsme si, že pro-ruští aktivisté shromáždění na náměstí před administrativní budovou reagovali negativně na hodnotící prohlášení ruského presidenta Vladimira Putina o potřebě toto „referendum“ odložit.[/quote]

Souhrn: Putin se v jediném mistrovském tahu „distancoval“ od Doněcké administrativy tak, aby to nevypadalo, že to on tahá za strunky, a co je ještě důležitější, Doněcká republika za 10 dní formálně řekne, že se připojuje k Rusku.

A takhle se dělá zahraniční politika úspěšně. A pak je tu druhý způsob: používat hashovací znaménka.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com