Kanadské vicepremiérce Chrystii Freelandové se v pátek v Albertě dostalo ledového přivítání, když ji v budově radnice obtěžoval muž, který ji nazval zrádkyní a „za*ranou d*vkou“. Video z incidentu se rozšířilo na sociálních sítích.

Když se kanadská vláda na začátku tohoto roku postavila řidičům kamionů „konvoje svobody“, kteří ochromili centrum Ottawy na protest proti povinnému očkování, Freelandová – která je zároveň ministryní financí – byla usměvavou tváří znepokojivě tyranské reakce země.

Poté, co premiér Justin Trudeau poprvé v historii země použil kanadský zákon o mimořádných událostech, Freelandová zorganizovala zmrazení finančních účtů stovek protestujících – bez jakéhokoli řádného procesu.

V pátek se Freelandová – která se narodila v Albertě – chystala nastoupit do výtahu v budově radnice v Grand Prairie, když ji muž v modrých džínách a tričku bez rukávů oslovil křestním jménem. Freelandová se otočila a vesele odpověděla: „Ano?“.

Pak se strhla ostrá slovní tiráda, která trvala, dokud se dveře výtahu nezavřely, a Freelandová, obklopená třemi dalšími ženami, se usmívala a objímala roh kabiny:

„Co ku*va děláš v Albertě? Ty za*raná zrádná zku*vená d*vko. Vypadni ku*va z týhle provincie! Jsi zas*aná zrádkyně, ty za*raná d*vko!“

Žena, která muže doprovázela a celou akci si nahrávala, se přidala: „Ty sem nepatříš.“ „Cože?“ zeptal se.

Poté k výtečníkovi přistoupil další muž a řekl mu, aby „vypadl“.

„Neříkejte mi, abych ‚vypadl‘. Odejdu po svých, ok, tak se stáhněte, kurva, stáhněte se,“ odpověděl. „Ta zasraná p*ča by neměla mít vůbec povolený vstup do Alberty. Ničí tuhle zemi a tvoje děti nebudou mít žádnou budoucnost. Dobře? Doufám, že ti to dojde. Někdo to musí pochopit, protože my jsme teď jediní, kdo za tuhle zemi bojuje!“

Podle CTV News může být mužem, který Freelanda napadl, obyvatel Grand Prairie Elliot McDavid, který „byl aktivním organizátorem akcí konvoje svobody ve svém okolí“.

„To, co se včera stalo, bylo špatné,“ napsal Freeland v sobotu na Twitteru. „Nikdo a nikde by neměl snášet výhrůžky a zastrašování.“

V nedělním projevu Trudeau slovní útok odsoudil a v pravém levicovém stylu jej předvídatelně vykreslil jako akt netolerance:

„Stále častěji jsme svědky toho, že lidé ve veřejném životě a lidé na odpovědných pozicích, zejména ženy, rasově odlišní Kanaďané, lidé z menšin nebo různých komunitních skupin, se stávají terčem útoků téměř kvůli rostoucí síle vašich hlasů.“

Zdroj: zerohedge.com