Tři američtí vojáci utrpěli lehká zranění při dvou samostatných raketových útocích na objekty, v nichž jsou umístěny americké jednotky na severovýchodě Sýrie, uvedlo ve středu ve svém prohlášení americké centrální velení. (Foto: Flickr)

V tiskové zprávě zveřejněné na svých internetových stránkách CENTCOM uvedlo, že raketové údery začaly ve středu odpoledne, přičemž střely dopadly do perimetru místa podpory mise Conoco na severovýchodě Sýrie a také do místa podpory mise Green Village.

Jeden voják v Conoco byl ošetřen s lehkým zraněním, ale již se vrátil do služby, zatímco další dva vojáci jsou stále v nemocnici.

Americké síly po útoku provedly odvetný úder za použití vrtulníků Apache, při němž vyřadily tři vozidla a zařízení a rovněž zabily dva nebo tři podezřelé bojovníky podporované Íránem, kteří jsou pravděpodobně odpovědní za vypálení raket na americké zařízení, uvedl CENTCOM.

„Situaci pečlivě sledujeme,“ citovala zpráva armádního generála Michaela „Erika“ Kurillu, velitele CENTCOM. „Disponujeme celým spektrem schopností zmírnit hrozby v celém regionu a máme plnou důvěru v naši schopnost ochránit naše vojáky a koaliční partnery před útoky.“

Ačkoli nebylo oficiálně potvrzeno, kdo je za útoky zodpovědný, USA již dříve ve středu zahájily samostatnou sérii leteckých úderů v Sýrii, jejichž cílem byla podle nich infrastruktura využívaná skupinami napojenými na íránské Islámské revoluční gardy.

Podle syrského válečného monitoru Syrian Observatory for Human Rights bylo při útoku zabito nejméně šest syrských a předsunutých ozbrojenců, zatímco stanice Deir Ezzor 24 informovala o deseti mrtvých.

CENTCOM trvá na tom, že USA „neusilují o konflikt s Íránem“, ale slíbil, že přijme „opatření nezbytná k ochraně a obraně“ amerických vojáků.

Americká armáda v předtím v úterý provedla nálety na syrská zařízení využívaná skupinami údajně napojenými na íránské Islámské revoluční gardy.

Podle plukovníka Joea Buccina, mluvčího amerického Centrálního velitelství, americké síly provedly „přesné údery“ ve východní Sýrii za použití osmi stíhacích letounů.

Senátor Tim Kaine (D-Va.) tehdy správně řekl: „Útočná vojenská akce bez souhlasu Kongresu není v souladu s ústavou, pokud nenastanou mimořádné okolnosti. Kongres musí být o této záležitosti urychleně plně informován.“

Zdroj: cnn.com