Investování na burze, nemálo lidí má toto téma správně spojené s tradiční americkou Wall Street (pro náhled do světa Wall Street poslouží náramně deník Wall Street Journal). (Foto: Flickr)

Tam se nachází ty největší burzy světa, burzovní makléři a světové trhy. Bohužel, většina populace termín investování příliš nezná a tak se může stát, že vůbec netuší, o čem je řeč, případně má zažitou myšlenku, že je to velmi komplikovaný a náročný proces. Z tohoto důvodu se mohou domnívat, že k obchodování na burze je potřeba nemalá suma financí, takže pro běžného člověka neexistuje téměř žádná šance se k nějaké burze dostat, natož na ni nějakým způsobem investovat. Avšak realita může být mnohem jednodušší a dostupnější, než jak předpokládají tito lidé, kteří se o trhy vůbec nezajímají. A nemůžeme jim to mít za zlé, z historického hlediska totiž nebylo jednoduché se k burze dostat a jedna z těch jistější a ověřených cest byla klasicky přes banku – a všichni známe, jak bankovní komunikace a procesy fungují a především, jak dlouho trvají.

V dnešní době už tento způsob investování na burze naštěstí není tím jediným, jak se k trhům dostat. Jinde ve světě, a samozřejmě také u nás v České Republice fungují stovky, ne-li tisíce “brokerů” (tj. společností umožňujících uživatelům obchody na burze), u kterých si můžete zdarma zřídit účet a dostat se tak k akciím a fondům největších společností světa během dvou-tří kliknutí. Některé z nich nabízejí investování pouze s akciemi, jiné dokonce s burzovně obchodovatelnými fondy (exchange traded funds – ETFs), které v sobě zahrnují již vícero akcií různých společností a aby toho nebylo málo, přes tyto brokery je možné investovat i do komodit jako je zlato nebo ropa, případně do aktuálního téma, kryptoměn.

Kde tyhle brokery hledat a jaký je ten nejlepší?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá, stačí zadat do internetového vyhledávače slovo “broker” nebo “investování na burze” a na vás vyskočí seznam všech možných burzovních prostředníků. Je proto vhodné si v tom udělat trochu pořádek a vybrat toho, který vám bude vyhovovat nejvíce. Některý může být dobrý na jednorázové obchody, jiný na pravidelné týdenní obchodování a další třeba nemá téměř žádné nebo velmi nízké poplatky. Kritérií pro výběr brokera existuje celá řada, od již zmíněných poplatků (jeden z nejvíce sledovaných parametrů), přes bezpečnost a spolehlivost až po zákaznickou podporu nebo uživatelské prostředí. Broker má většinou webovou stránku, přes kterou se zaregistrujete a následně přihlásíte, většinou ale disponuje i mobilní aplikací, kterou jednodušše stáhnete do svého telefonu a sledujete vaše portfolio odkudkoliv. Abyste nemuseli dlouho složitě brouzdat internetem po všech možný brokerech a porovnávat jejich parametry, napsali jsme pro vás také článek o nejlepších brokerských aplikacích pro investování. V článku zmiňujeme vlastnosti, dostupné investiční nástroje (instrumenty) nebo hodnotíme poplatky vybraných aplikací, můžete se tak lehce zorientovat v prostředí, které tyto aplikace nabízí a dopředu se rozmyslet, kterou z nich vyzkoušíte.

Jaké jsou možné způsoby investování?

Možných investičních strategií a způsobů existuje celá řada, dokonce byly vytvořeny specializované nástroje, které sledují určité parametry akcií nebo společností a tak vám usnadňují rozhodnutí, zda-li je právě teď ten správný čas k nákupu nebo se oplatí ještě chvíli počkat. Nic ale na trzích nezaručuje 100% jistotu, na to je potřeba vždy pamatovat, a proto používání takových nástrojů by měla být pouze jedna z indikací k nákupu nebo prodeji. A tak se pomalu dostáváme také k časovému rozložení vašich investic, které může být opět různé a liší se člověk od člověka. Někdo obchoduje na denní bázi za účelem vyššího zisku, v tom případě musí velmi bedlivě sledovat nové zprávy a analýzy ze světa, aby trhy správně odhadl a přikupoval ve správné okamžiky. Takové obchodování je tak velmi rizikové, jelikož časový horizont pro tento typ obchodů je v řádu několika dní. Dalšímu parametrem, který tento člověk musí sledovat, jsou právě poplatky za uskutečněné obchody. Aplikace se proto musí volit s co nejnižšími poplatky, aby na nich daný obchodník neutratil více, než kolik je schopný obchody vydělat. Dalším strategií je tzv. střednědobé investování (ang. swing trading). Tento způsob obchodování již patří k méně rizikovým, trvá většinou pár dnů až několik týdnů. Jedná se opět o situaci, kdy obchodník sleduje vývoj na trzích a podle něho se rozhodne, zda je vhodná doba ke vstoupení do obchodu (nákupu). Rozdílem k dennímu způsobu obchodování je tak to, že obchodník nemusí sledovat trhy denně a počítat s každou malou změnou v ceně akcie, nýbrž má odstup několika týdnů a čeká, co se s cenou akcie stane v tomto časovém horizontu. Jedná se tak o způsob méně rizikový a méně časově náročný, ale většinou s nižším výnosem. Třetím nejčastějším způsobem obchodování/investování je dlouhodobý investor, který v nějaký daný čas akcie koupí a následně drží i třeba několik let. Tento způsob je nejméně náročný a nevyžaduje téměř žádné pravidelné sledování trhů a světových událostí. Co se týče výnosu, je z těchto tří nejméně výnosný. Za to ale s malým rizikem.

Je tak na každém obchodníkovi, aby zhodnotil své postavení a zvolil si způsob investování, který mu sedí nejvíce. Někdo se o trzích bude chtít dozvědět co nejvíce informací, někdo na to zkrátka nemá čas nebo energii. Více naučných informací o základech investování můžete nalézt třeba na tomto odkazu webu akcie.cz.

Shrnutí

Investování rozhodně není jednoduchou činností, je třeba důrazně promýšlet své kroky, protože společně s výnosy nese i určitá rizika. V tomto článku jsme se zaměřili na uvedení, představení a způsobu fungování investičních brokerů a jejich aplikací, které jsou často intuitivní a uživatelsky velmi přívětivé. V České republice je tak dostupná celá řada společností, které umožňují vstup na burzu a investování od malých částek, dá se říci, již od jedné koruny. Záleží tak pouze na vás, jaký broker pro vás bude ten nejvhodnější a jakou zvolíte investiční strategii. Je důležité myslet na specifické vlastnosti brokerů jako jsou poplatky, bezpečnost vašich investovaných prostředků, rozhraní, zákaznická podpora nebo obchodní nástroje a funkce. Věříme, vám tento článek pomohl s úvodním vhledem do světa investování a třeba i změnil váš pohled na toto téma, které v současné době je ve světě stále více a více rozšířené.

Komerční sdělení.